Pomidor Bajaja – uprawa, smak, choroby
Najlepiej uprawiać go w donicach. Pomidor Bajaja ma czerwone owoce typu koktajlowego. Obficie owocuje aż do mrozów. W smaku jest ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Ogórek Marketmore – uprawa, smak, odporność
To jedna z najlepszych amerykańskich odmian. Ogórek Marketmore został wyhodowany pół wieku temu. Wyróżnia się dobrym smakiem i odpornością. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Jarmuż Scarlet – uprawa, smak, odporność
To odmiana średniej wysokości, znakomita do różnych dań. Jarmuż Scarlet ma purpurowe, mocno kędzierzawe liście. Inne nazwy: Brassiea oleracea Scarlet ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bób Windsor – uprawa, smak, odporność
To bardzo stara odmiana. Bób Windsor sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 4-6 dużych nasion ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Malinowy Ożarowski – uprawa, smak, choroby
Ma owoce średniej wielkości w malinowym kolorze. Pomidor Malinowy Ożarowski to polska, smaczna odmiana. Owocuje w lipcu oraz sierpniu. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Endywia Curlesi – uprawa, smak, odporność
Ma mocno kędzierzawe liście. Endywia Curlesi to odmiana niewymagająca i odporna na mróz. Tworzy główkie średniej wielkości albo duże. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Sałata łodygowa – uprawa i wymagania
Ma jadalne liście i łodygę. Sałata łodygowa jest odporna i niewymagająca. Znana jest także jako głąbik krakowski czy sałata szparagowa ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Jarmuż toskański – uprawa i odporność
Ma długie liście pokarbowane jak skóra dinozaurów. Jarmuż toskański to warzywo pochodzące z Włoch. Jest odporny na mróz. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Sopel Lodu – uprawa, smak, odporność
Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Sopel Lodu to stara odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną oraz ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Warzywa dwuletnie – lista gatunków
Z reguły warzywa dwuletnie są uprawiane jako rośliny jednoroczne. W drugim roku uprawy bowiem wydają nasiona i stają się niesmaczne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Ola Polka – uprawa, smak, choroby
Ma żółte, małe owoce. Pomidor Ola Polka to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Fasolnik chiński – uprawa i wymagania
Ma bardzo długie strąki jak spaghetti. Fasolnik chiński to bardzo smaczne warzywo. Jest łatwy w uprawie. Potrzebuje podpór, bo to ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Warzywa wieloletnie – lista gatunków
Wystarczy posiać lub posadzić raz i plonują przez lat. Warzywa wieloletnie zwykle są odporne na największe mrozy i mało wymagające ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Topinambur – uprawa i wymagania
Ma jadalne bulwy. Topinambur to także roślina energetyczna. Bardzo szybko rośnie. Jest niewymagający oraz odporny na choroby i szkodniki. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Sałata rzymska – uprawa i wymagania
Jest mało wymagająca i odporna. Sałata rzymska tworzy rozety długich liści. Dobrze się przechowuje. To tradycyjny składnik m.in. sałatki Cezara ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Sałata liściowa – uprawa i wymagania
Jest odporna i niewymagająca. Sałata liściowa ma kilka typów, jak dębolistna, listkowa, strzępolistna. Bardzo dobrze rośnie w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Fasola Goldelfe – uprawa, smak, odporność
To tyczna odmiana. Fasola Goldelfe ma żółte, grube strąki z nutą masła. Rośnie zdrowo. Plonuje bardzo obficie. Inne nazwy: Fasola ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Gardener`s Delight – uprawa, smak, choroby
Ma czerwone owoce typu koktajlowego. Pomidor Gardener`s Delight obficie owocuje aż do mrozów. Można go uprawiać w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej