Trawa żubrówka – uprawa i odporność

Używana jest do aromatyzowania trunków i dań. Trawa żubrówka jest niewymagająca i mrozoodporna. Lubi słoneczne stanowiska.

Trawa żubrówka nie jest zbyt dekoracyjna. Uprawia się ją głównie jako dodatek do alkoholi i dań. Słodko pachnie po ususzeniu. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Hierochloe odorata, Trawa żubrowa, Żubrówka, Żubrza trawa

Cechy: bylina

W stanie dzikim trawa żubrówka rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce występuje m.in. w Puszczy Białowieskiej.

Uwaga! Trawa żubrówka jest pod ochroną. W Polsce nie można jej wykopywać. Sadzonki są dostępne w sklepach ogrodniczych.

Wysokość: 20-30 cm

Kwitnienie: kwiecień – czerwiec (IV-VI)

Kwiaty są niepozorne, mało dekoracyjne. Zebrane w wiechę o długości około 10 cm.

Liście: jasnozielone

Trawa żubrówka ma liście wąskie. Dekoracyjne są tylko w większej grupie.

Wystarczą 1-2 źdźbła, by danie lub trunek miały specyficzny zapach. Fot. Niepodlewam

Wystarczą 1-2 źdźbła, by danie lub trunek miały specyficzny zapach. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: skalniaki, ogródki ziołowe, aromatyzowanie trunków i dań

Trawa żubrówka zawiera m.in. kumarynę. Pachnie słodko, z nutą wanilii i piżma.

W Polsce trawa żubrówka jest używana przede wszystkim jako aromatyczny dodatek do alkoholi oraz wykwintnych dań. Najlepszy zapach mają źdźbła zebrane przed kwitnieniem i ususzone.

Indianie używali dawniej żubrówki do uroczystych obrzędów, np. fajki pokoju.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Gleba: przeciętna, lekko wilgotna; odczyn od kwaśnego do lekko zasadowego (pH 5,5-7,5)

Trawa żubrówka jest bardzo tolerancyjna co do ziemi. Wymaga jedynie, by gleba nie była zbyt sucha.

Podlewanie: oszczędne

Trawę żubrówkę podlewa się rzadko. Lepiej, jeśli ma za sucho, niż za mokro.

Nawożenie: 1-2 razy w sezonie

Trawę żubrówkę posypuje się lekko – wiosną oraz latem – kompostem. Ten zabieg sprzyja też lepszemu krzewieniu się żubrówki.

Zamiast kompostu można użyć naturalnego nawozu, np. na bazie odchodów dżdżownic.

Ziemię między źdźbłami żubrówki można lekko posypywać kompostem. Fot. Niepodlewam

Ziemię między źdźbłami żubrówki można lekko posypywać kompostem. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: podział kęp w marcu – kwietniu (przed kwitnieniem)

Przesadzanie: nie ma potrzeby

Cięcie: nie ma potrzeby

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Trawa żubrówka jest odporna na największe mrozy.

Choroby i szkodniki: bardzo odporna

Warto wiedzieć

  • W Polsce trawa żubrówka jest tradycyjnym dodatkiem do aromatyzowania trunków.
  • Słodka trawa – tak Indianie z Ameryki Północnej nazywali trawę żubrówkę. Jak podaje raport Bureau of American Ethnology z lat 1911-1912, plemiona Dakota, Paunisi, Winnebago, Omaha używali żubrówki do ważnych ceremonii, takich jak taniec słońca czy palenie fajki pokoju. Na początku XX w. potomkowie Indian Dakota, którzy przeszli na chrześcijaństwo, robili z trawy żubrówka palmy do poświęcenia w Niedzielę Palmową.