Szpinak Matador – uprawa i odporność

Ma duże, smaczne liście. Szpinak Matador można siać wiosną, latem oraz przed zimą. Lubi miejsca po kapuście i duże dawki kompostu.

Szpinak Matador to odmiana uniwersalna. Nadaje się do dań na ciepło, do sałatek i mrożenia. Fot. Niepodlewam

Szpinak Matador to odmiana uniwersalna. Nadaje się do dań na ciepło, do sałatek i mrożenia. Fot. Niepodlewam

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 30-50 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: trzy do wyboru

1. wiosna – jak tylko ziemia odmarznie
2. lato – od końca lipca do początku sierpnia (VII-VIII)
3. jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić nawet do października (X) lub listopada (XI), ponieważ szpinak Matador nie powinien wzejść przed zimą, a dopiero wiosną następnego roku

Szpinak Matador kiełkuje w ciągu 4-7 dni (już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza). Jest wrażliwy na długi dzień – zawiązuje wtedy kwiaty i staje się niesmaczny. Dlatego trzeba przestrzegać terminów siewu, bo plonu nie będzie (choć szpinak wzejdzie).

Głębokość siewu: 1,5-2 cm

Szpinak Matador ma dość duże nasiona. Fot. Niepodlewam

Szpinak Matador ma dość duże nasiona. Fot. Niepodlewam

Zbiór: w zależności od terminu siewu

1. z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
2. z siewu letniego – zbór na przełomie września i października (IX-X)
3. z siewu jesiennego – zbór w kwietniu (IV) następnego roku

Zastosowanie: liście nadają się do dań mięsnych, warzywnych, z jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do pierogów, a także na sałatki; można je mrozić

Szpinak Matador ma liście duże, soczyste, delikatne w smaku.

Szpinak Matador dość wolno zakwita. Gdy już pojawią się pierwsze kwiaty, najlepiej szpinak jak najszybciej zjeść. Z każdym dniem będzie bowiem coraz mniej smaczny i bardziej twardy. Fot. Niepodlewam

Szpinak Matador dość wolno zakwita. Gdy już pojawią się pierwsze kwiaty, najlepiej szpinak jak najszybciej zjeść. Z każdym dniem będzie bowiem coraz mniej smaczny i bardziej twardy. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień

Gdzie siać: w gruncie

Gleba: żyzna (nie powinna być bardzo kwaśna)

Podlewanie: umiarkowane

Szpinak Matador lubi być podlewany, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu.

Nawożenie: lubi zasobną glebę

Szpinak Matador najlepiej rośnie w ziemi żyznej, zasilonej rozłożonym obornikiem lub po warzywach kapustnych, które były nawiezione obornikiem. Bardzo lubi dużą dawkę kompostu.

Gdy ziemia jest słaba, nie była nawieziona obornikiem ani kompostem, można szpinak zasilić nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. typu biohumus. Najlepszy jest czas, gdy Matador ma 3 liście właściwe.

Nawóz sztuczny stosuje się w dwóch dawkach (w odstępie 7 dni) po 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy.

Odporność na mróz: dobra

Nasiona z siewu jesiennego dobrze zimują w gruncie. Siewki wytrzymują mróz do minus 5-6 stopni Celsjusza.

Szpinak Matador lubi chłód. Najlepiej rośnie w temperaturze do 15 stopni Celsjusza.

Siewki szpinaku Matador tuż po gradobiciu. Wyszły z niego bez szwanku. Fot. Niepodlewam

Siewki szpinaku Matador tuż po gradobiciu. Wyszły z niego bez szwanku. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Może być czasem atakowany przez mączniak rzekomy szpinaku. Choroba atakuje zwłaszcza, gdy szpinak Matador jest przenawożony azotem i ma często mokre liście.