Szczypiorek – uprawa i wymagania

To warzywo wieloletnie. Szczypiorek plonuje od końca zimy do późnej jesieni. Jest niewymagający i bardzo odporny. Łatwo się rozmnaża.

Szczypiorek jest niewymagający i odporny na największe mrozy. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek jest niewymagający i odporny na największe mrozy. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Allium schoenoprasum, Czosnek szczypiorek, Szczypior

Szczypiorek uprawia się głównie dla liści. Mają pikantny smak podobny do liści cebuli. Jadalne są także kwiaty szczypiorku.

Cechy: bylina

Szczypiorek to warzywo wieloletnie. Co 3-4 lata warto zmieniać mu stanowisko bo z upływem lat w tym samym miejscu rośnie słabiej.

Wysokość: około 30-50 cm

Szczypiorek jest najwyższy w czasie kwitnienia. Szybko rozrasta się na boki i tworzy kępy roślin potomnych.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Kwiaty szczypiorku są różowe lub fioletowe. Jest ich dużo, bardzo ładnie wyglądają. Z tego powodu szczypiorek uprawia się także jako roślinę ozdobną.

Uwaga! Kwiaty szczypiorku można ścinać do wazonu.

Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Kwiaty szczypiorku można jeść. Nadają się też do wazonu. Fot. Niepodlewam

Kwiaty szczypiorku można jeść. Nadają się też do wazonu. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona oraz podział kęp

Rozmnażanie szczypiorku jest łatwe:

  • Nasiona – szczypiorek sieje się w marcu i kwietniu (III-IV) oraz lipcu i sierpniu (VII-VIII). Siać można od razu do gruntu albo najpierw do skrzynek lub rozsadnik. Szczypiorek wschodzi bardzo dobrze w ciągu 14-20 dni, w temperaturze od 12 stopni Celsjusza. Łatwo rozsiewa się sam. Nasiona polecam zakupić w naszym Sklepie Niepodlewam.

Więcej o siewie szczypiorku CZYTAJ TUTAJ

  • Podział kęp – kępy szczypiorku dzieli się łopatką lub szpadlem i sadzi w nowych miejscach. Najlepszy czas na przesadzanie szczypiorku to marzec i kwiecień (III-IV) oraz sierpień (VIII). Sadzić można zarówno kępy, jak i pojedyncze szczypiorki.

Zbiór: prawie cały rok

Szczypiorek jest całkowicie mrozoodporny. Plonuje aż do późnej jesieni. Na zimę jego liście zasychają i szczypiorek zimuje pod ziemią. Liście wypuszcza bardzo wcześnie – już w lutym (II). To jedno z najwcześniej plonujących warzyw.

Zastosowanie: liście i kwiaty – do zup, sałatek, sosów, twarożku, na kanapki; kwiaty także do wazonu

Szczypiorek jest traktowany zwykle jak przyprawa. Ma pikantny smak, podobny do liści cebuli. Jest też rośliną leczniczą. Zawiera dużo witaminy C oraz m.in. fosfor, potas, wapń, witaminę B2, żelazo. Obniża ciśnienie i poprawia apetyt.

Liście dłużej zachowują delikatny smak, jeśli usuwa się kwiaty szczypiorku. Liście szczypiorku można ścinać „na jeża”, ale nie niżej niż 3-5 cm nad ziemią.

Dzięki temu szczypiorek szybko się regeneruje i wypuszcza dużo nowych, zdrowych liści oraz mocno się rozkrzewia.

Szczypiorek można ścinać na jeża, ale nie przy samej ziemi. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek można ścinać na jeża, ale nie przy samej ziemi. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne lub lekki półcień

Gdzie siać i sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe, donice, tunele foliowe (nieogrzewane)

Szczypiorek ładnie się prezentuje wśród roślin ozdobnych. Nadaje się np. na niskie obwódki.

Szczypiorek można uprawiać w donicach na balkonie, ale raczej jako roślinę jednoroczną. Zimujący w donicach szczypiorek, choć jest w pełni mrozoodporny, często wysycha i zamiera. Lepiej taki szczypiorek zabrać na zimę do mieszkania i pędzić na parapecie.

W tunelach foliowych, pod włókniną czy folią perforowaną, także można pędzić szczypiorek. Pod okryciem plonuje kilka tygodni wcześniej niż bez okrycia. Okrycia można znaleźć TUTAJ.

Gleba: żyzna lub przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Szczypiorek najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Bardzo lubi nawożenie kompostem. Nie jest jednak wybredny co do ziemi.

Podlewanie: umiarkowane

Szczypiorek ma bardzo mocny system korzeniowy. Wiosną bardzo rzadko wymaga podlewania. W praktyce podlewa się tylko wschodzący szczypiorek.

Podlewanie szczypiorku jest potrzebne latem – od czasu do czasu – podczas suszy.

Korzenie szczypiorku są bardzo mocne. Trudno go wyrwać. Fot. Niepodlewam

Korzenie szczypiorku są bardzo mocne. Trudno go wyrwać. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: kwiecień – sierpień (IV-VIII), raz w miesiącu

Do nawożenia szczypiorku najlepiej używać nawozów naturalnych, np. gnojówek z pokrzywy lub dzikiego bzu czarnego, nawozu z pokrzywą lub biohumusu.

Szczypiorek bardzo lubi ściółkowanie kompostem.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Szczypiorek doskonale zimuje w polskim klimacie. Nie potrzebuje okrywania.

Choroby i szkodniki: bardzo odporny

Szczypiorek rośnie zdrowo. Nie wymaga oprysków. Jest odporny na choroby i nie lubią go szkodniki.

Jeśli szczypiorek zamiera lub słabo rośnie, to zwykle z powodu nadmiernego zacienienia oraz zbyt obfitego podlewania.

Szczypiorek jest bardzo odporny. W marcu (III) można już go zrywać i zjadać. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek jest bardzo odporny. W marcu (III) można już go zrywać i zjadać. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany szczypiorku

  • Fortel
  • Jowisz
  • Prazska
  • Splendidus
  • Wulkan

Warto wiedzieć

Szczypiorek jest warzywem uprawianym od wieków. Jednak popularność zdobył dopiero w XX wieku. Wcześnie uprawiana była raczej cebula siedmiolatka, tzw. gruby szczypior.