Suszenie gruszek – najsmaczniejsze odmiany

Mogą zastępować słodycze. Suszenie gruszek to prosty sposób ich konserwacji. Ważne są termin zbioru owoców, odmiana i sposób suszenia.

Na suszenie gruszek najlepsze są gruszki nie w pełni dojrzałe. Fot. Niepodlewam

Na suszenie gruszek najlepsze są owoce nie w pełni dojrzałe. Fot. Niepodlewam

Aby suszone gruszki były pyszne, potrzebne są 3 rzeczy: dobra odmiana gruszy, właściwy termin zbioru oraz sposób suszenia.

Termin zbioru gruszek na suszenie

Do suszenia doskonałe są gruszki nie do końca dojrzałe. Najlepszy jest etap, gdy nasiona robią się czarne. Kiedyś gospodynie zbierały takie gruszki i przed suszeniem odstawiały do leżakowania w ciepłym miejscu na kilka dni.

Czy obierać gruszki ze skórki przed suszeniem? To kwestia gustu. Jedni skórek w suszonych owocach nie tolerują, inni bardzo je lubią. Podobnie jest z gniazdami nasiennymi.

Sposób suszenia gruszek

Oczywiście każdy ma własny smak. Obecnie najczęściej suszenie gruszek wykonuje się w piekarniku lub specjalnym urządzeniu do suszenia owoców, warzyw i grzybów. Można też suszyć gruszki na piecu kaflowym (letnim), jeśli go się ma.

Kiedyś gruszki suszono też w piecach chlebowych, na blachach wyściełanych słomą lub nanizane na nitki.

Najbardziej luksusowe były suszone gruszki w cukrze lub miodzie. Przed suszeniem gruszki smażono w cukrze albo miodzie, a następnie suszono na piecu. Takie suszenie gruszek utrwalało te owoce nawet na kilka lat. Zastępowały cukierki! Często nazywano je suchą konfiturą z gruszek.

Gruszki do suszenia tnie się na ćwiartki, w ósemki albo plasterki. Mniejsze gruszki można suszyć w całości.

 

Odmiany gruszek najlepsze do suszenia

Bergamota Jesienna Czerwona

Jej gruszki są niewielkie, doskonałe do suszenia, a także inne przetwory. To odmiana była kiedyś znana także jak Sapieżanka.

Grusza odmiany Bergamota Jesienna Czerwona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza odmiany Bergamota Jesienna Czerwona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.


Bonkreta Williamsa

Do suszenia najlepsze są owoce na wpół dojrzałe. Nadają się także do suszenia w cukrze lub miodzie.

Grusza Bonkreta Williamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Bonkreta Williamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.


Cukrówka

To smaczna, słodka gruszka, ale trzeba ją zbierać szybko, bo się psuje. Suszone gruszki Cukrówki są bardzo smaczne. Nadają się również do suszenia w cukrze albo miodzie.

Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.

Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.


Dobra Szara

Jedna z najlepszych odmian gruszek na suszenie. Słynne są „Gruszki suszone kraśnickie”, czyli właśnie gruszki Dobre Szare. Nadają się do suszenia w całości, połówkach i ćwiartkach.

Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.


Koci Łeb

Doskonała odmiana na suszenie gruszek. Ma wyjątkowy smak. Jest też świetna na gruszecznik.

Grusza Koci Łeb – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Koci Łeb – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.


Smalcówka Rzymska

W Polsce są często znane jako gruszki Dzwonki czyli Panny. Są świetne do suszenia, także w cukrze albo miodzie.

Grusza odmiany Smalcówka Rzymska, nazywana też m.in. Dzwonki czyli Panny, Plucerka, Plusczka czy Grusza Melanchatona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza odmiany Smalcówka Rzymska, nazywana też m.in. Dzwonki czyli Panny, Plucerka, Plusczka czy Grusza Melanchatona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.


Winiówka Francuska

Ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak oraz piękny zapach. Jej gruszki są świetne w postaci suszonej. Ta odmiana jest też znana pod nazwą Małgorzatka, bo dojrzewa w lipcu, zaraz po świętej Małgorzacie.

Grusza odmiany Winiówka Francuska (Małgorzatka), nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza odmiany Winiówka Francuska, nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

 

Żródło:

  • Wiedza własna
  • „Kucharka szlachecka”, tom Spiżarnia, M. z K. Arciszewska, 1884 rok
  • „Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków”, 1880 rok

Rysunki gruszek pochodzą z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883. Zgodę na ich publikację udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii.