Superfosfat wzbogacony z wapniem – skład i zastosowanie w ogrodzie

To nawóz fosforowy. Superfosfat wzbogacony z wapniem stosuje się w ogrodach wiosną i jesienią. Nadaje się do nawożenia m.in. warzyw i roślin ozdobnych.

Superfosfat wzbogacony z wapniem to nawóz fosforowy. Dodatek wapnia podnosi pH gleby. Fot. Niepodlewam

Superfosfat wzbogacony z wapniem to sztuczny nawóz fosforowy. Produkowany jest z naturalnych fosforatytów oraz wapieni, przy wykorzystaniu kwasu fosforowego. To jeden z wielu nawozów należących do grupy określanych jako superfosfaty, których używa się w rolnictwie i sadownictwie od ponad wieku.

Warto wiedzieć, że superfosfaty dzieli się na dwie podstawowe grupy: superfosfat pojedynczy (zwykły) oraz superfosfat podwójny (potrójny). Każda z tych grup ma także różne odmiany. Jedną z odmian superfosfatu podwójnego (potrójnego) jest superfosfat wzbogacony z zawartością wapnia. Dzięki fosforowi rośliny m.in. lepiej owocują, kwitną, mocniej się korzenią. Przemieszczanie tego składnika w glebie jest wolne. Wapń zaś ma wpływ m.in. na lepsze przyswajanie fosforu.

 

Skład superfosfatu wzbogaconego z wapniem

  • Fosfor – 40%
  • Wapń – 10%

 

Superfosfat wzbogacony z zawartością wapnia ma postać białych, okrągłych granulek. Nie jest higroskopijny, czyli nie ma tendencji do zbrylania, np. podczas dłuższego przechowywania. Nadaje się na wszystkie gleby. Odkwasza ziemię, dzięki zawartości wapnia.

Zastosowanie superfosfatu wzbogaconego z zawartością wapnia w ogrodzie

1. Nawożenie warzyw

Superfosfat wzbogacony z wapniem można mieszać z glebą przed siewem oraz sadzeniem warzyw. Po rozrzuceniu nawozu miesza się go płytko z ziemią. Warzywa sieje się i sadzi po 6-10 dniach. W ciągu sezonu warzywa pobierają tylko część fosforu. Z pozostałego korzystają w następnych latach.

Przeciętna dawka superfosfatu wzbogaconego z wapniem do nawożenia warzyw to 1-1,5 kg na 100 m² (więcej w przypadku kapusty i kalafiorów, a mniej – np. buraka ćwikłowego, cebuli, fasoli, grochu, marchwi, ogórka, selera).

Superfosfatem wzbogaconym z wapniem warzywa zasila się przed siewem i sadzeniem. Fot. Niepodlewam

2. Nawożenie jesienne trawy

Superfosfatu wzbogaconego z wapniem używać można do jesiennego zasilania trawnika oraz traw ozdobnych. Fosfor sprzyja mocniejszemu korzenieniu się trawy, dzięki czemu jest odporniejsza na deptanie. W przypadku wysokich traw ozdobnych, jak np. miskant chiński i miskant kwiecisty, fosfor ma wpływ na większą sztywność źdźbeł.

Trawy zasila się superfosfatem wzbogaconym z wapnem na przełomie lata i jesieni.

Przeciętna dawka to 50 g (garść) na 5 m².

3. Nawożenie drzew i krzewów owocowych

Superfosfat z wapniem stosuje się – zarówno jesienią, jak i wiosną – przed posadzeniem krzewów owocowych, jak agrest, malina, porzeczka. Nawóz miesza się z glebą.

Przeciętna dawka to 1-2 kg na 25 m².

4. Nawożenie roślin ozdobnych

Rośliny ozdobne – krzewy oraz byliny (oprócz kwaśnolubnych) – najlepiej zasilać superfosfatem z wapniem na przełomie lata oraz jesieni lub ewentualnie wiosną. Granulki nawozu lekko miesza się z ziemią (dłonią lub motyczką) lub przysypuje ściółką, np. z kory.

Fosfor poprawia krzewienie i kwitnienie. Sprzyja lepszemu przyswajaniu potasu, co przekłada się na większą odporność na brak wody oraz mróz.

Przeciętna dawka to 50 g (garść) na 5 m².

Rośliny ozdobne superfosfatem zwykle nawozi się na przełomie lata i jesieni albo ewentualnie wiosną. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Superfosfat to nawóz fosforowy. Innymi nawozami fosforowymi są np. mączka fosforytowa i mączka kostna.
  • Nawozy fosforowe różnią się m.in. zawartością fosforu.

Superfosfat wzbogacony z wapniem nadaje się na wszystkie rodzaje gleb.

  • Superfosfat jest stosowany w rolnictwie od ponad wieku.

Superfosfat jest po dziś dzień najpoważniejszym źródłem, z którego rolnictwo czerpie potrzebny mu kwas fosforowy, jest źródłem najlepszem, ale obecnie nie jedynem. Jeśli superfosfat zajmuje pomiędzy nawozami fosforowymi stanowisko dominujące, to dlatego, że przemysł nie może dostarczyć innego nawozu, któryby działał równie równie dobrze jak superfosfat, i to w tych ilościach, jakie dzisiaj są używane w rolnictwie, a po cenie niższej od niego” – pisał prof. Józef Mikułowski-Pomorski w książce „Superfosfat i jego racjonalne użytkowanie w naszych czasach” z 1933 roku.