Stokrotka – uprawa i odporność

Kwitnie w maju i czerwcu. Stokrotka jest niewymagająca. Nadaje się do uprawy w ogrodzie i donicach. Ma kwiaty białe, różowe, czerwone.

Klasyczne stokrotki mają żółte środki i białe płatki. Fot. Niepodlewam

Klasyczne stokrotki mają żółte środki i białe płatki. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Bellis perennis, Gęsie pępki, Przypołudnik czerwony, Stokroć, Stokroć pospolita, Stokroć trwała, Stokrotka ogrodowa, Stokrotka pospolita, Stokrotka trwała

Cechy: bylina

Stokrotka nadaje się do uprawy w gruncie oraz donicach. Na rabatach kwiatowych jest zwykle uprawiana jako kwiat dwuletni, a w pojemnikach jako roślina jednoroczna (z kupionej rozsady).

Jako byliny stokrotki uprawia się w ogrodach w stylu naturalnym oraz trawnikach typy łąka.

Wysokość: 10-30 cm

Szerokość: 10-20 cm

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Uwaga! Jeśli wiosna jest ciepła, stokrotki zakwitają w drugiej połowie kwietnia (IV). W sprzedaży są także stokrotki pędzone, które kwitną już w marcu (IV).

Kwiaty: białe, różowe, czerwone i wielokolorowe; pojedyncze oraz pełne

Stokrotka ma kwiaty o średnicy 1-5 cm. Najmniejsze są stokrotki dzikie, nazywane łąkowymi. Największe są kwiaty stokrotek szlachetnych odmian ogrodowych.

Stokrotka z kwiatami różowymi, pełnymi. Fot. Niepodlewam

Stokrotka z kwiatami różowymi, pełnymi. Fot. Niepodlewam

Zapach: niewyczuwalny

Liście: zielone

Zastosowanie: niskie rabaty i dywany kwiatowe, skrzynki balkonowe, niskie obwódki, ogrody letniskowe, bukieciki, trawniki typu łąka, wianki komunijne i ślubne; roślina lecznicza i dodatek do dań

Do wykorzystania w kuchni nadają się stokrotki botaniczne (dzikie). Kwiaty i liście dodaje się np. do sałatek. Korzonki można marynować.

Substancje zawarte w stokrotkach mają łagodne działanie lecznicze. Stosowane są m.in. do leczenia ran, owrzodzeń podudzi, kaszlu, ukąszeń owadów.

Łąka kwietna ze stokrotkami. Fot. Niepodlewam

Łąka kwietna ze stokrotkami. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne i półcień

Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Stokrotka jest niewybredna co do ziemi. Dobrze sobie radzi na trawnikach.

Podlewanie: umiarkowane

Stokrotka lubi lekko wilgotną ziemię. Jeśli ma za sucho, podsycha, ale potrafi przetrwać.

Nawożenie: 3-4 razy w sezonie nawozem do roślin kwitnących.

Nie zasila się stokrotek na nawożonych trawnikach.

Rozmnażanie: nasiona i podział kęp

Stokrotki z nasion można rozmnażać na 2 sposoby:

  • Rozsada – nasiona wysiewa się do skrzynek lub doniczek w czerwcu i lipcu (VI-VII). Na miejsca stałe wysadza się w sierpniu (VIII).
  • Siew do gruntu – w czerwcu lub lipcu (VI-VII) od razu do gruntu.

Uwaga! Stokrotki uprawiane z nasion zakwitają w następnym roku. Stokrotki łatwo rozsiewają się same.

Przez podział rozmnaża się starsze, rozrośnięte egzemplarze.

Rozsada stokrotek bardzo dobrze się przyjmuje nawet w czasie kwitnienia. Fot. Niepodlewam

Rozsada stokrotek bardzo dobrze się przyjmuje nawet w czasie kwitnienia. Fot. Niepodlewam

Cięcie: nie ma potrzeby

Stokrotka nadaje się na małe bukieciki do wazonów oraz na wianki.

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Na zimę część nadziemna stokrotki zamiera. Stokrotka zimuje pod ziemią.

Stokrotki na rabatach można delikatnie okryć np. gałązkami świerkowymi.

Choroby i szkodniki: odporna

Stokrotka rośnie zdrowo. Nie sprawia problemów.

Stokrotki z czerwonymi kwiatami. Fot. Niepodlewam

Stokrotki z czerwonymi kwiatami. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany stokrotek

  • Ave – kwiaty białe, pełne
  • Gracja – kwiaty czerwone, pełne
  • Maria – kwiaty różowe, pełne

Warto wiedzieć

  • Stokrotka to kwiat dziewcząt. Kojarzący się z prostotą i naturalnością. W krajach anglosaskich istnieje imię Daisy, czyli Stokrotka.