Śliwa Waszyngton – uprawa, odporność, zapylacze

To bardzo stara odmiana. Śliwa Waszyngton ma owoce żółte z rumieńcem. Dojrzewa we wrześniu. Rodzi pyszne owoce, ale jest kapryśna.

Śliwa Waszyngton – rysunek A. Beeftinka z „Nederlandsche Fruitssorten” z 1942 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Washington, Waszyngtona

Pochodzenie: przełom XVIII/XIX wieku (USA)

Dojrzewanie: pierwsza połowa września (IX)

Owoce: duże; okrągłe; skórka gładka, żółta z rumieńcem od słońca; miąższ zielonożółty, z niedużą ilością kamienia, bardzo soczysty, słodki, bardzo smaczny

Śliwka Waszyngton późno zaczyna owocować. Nie owocuje co roku.

Te wady rekompensuje bardzo dobry smak śliwek i obfity plon.

Przeznaczenie: owoce deserowe

Gleba: żyzna; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)

Waszyngton to śliwka wymagająca co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Rośnie silnie. Drzewo ma szeroką koronę.

Odporność: dobra

Śliwka Waszyngton dobrze znosi mróz.

Podobnie jak inne śliwy, atakuje ją owocówka śliwkóweczka. Szkodnik powoduje robaczywienie śliwek.

Zapylacze: Avalon, Czar, Jefferson, Królowa Wiktoria, Ontario, Opal, Piękna z Leuven, Ruth Gerstetter

Ciekawostki

  • Śliwa Waszyngton to odmiana amerykańska. Pochodzi z okolic Nowego Jorku w USA. Dokładne pochodzenie nie jest znane.

Najprawdopodobniej nazwa Waszyngton upamiętnia pierwszego prezydenta USA, którym był George Washington (1732-1799). Śliwa pochodzi z jego epoki.

  • Śliwki Waszyngton uprawiano w Polsce głównie na przełomie XIX i XX wieku. Zalecano je do sadzenia zwłaszcza na północy kraju. Potem o nich zapomniano.
  • Odmiana ta jest ciągle uprawiana m.in. w Wielkiej Brytanii. Tam można kupić młode drzewka.

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Nederlandsche Fruitssorten, 1942 rok
  • Ogrodnik Polski, 1885 i 1900 rok

Na publikację rysunku śliwy Waszyngton z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii