Skrzyp – wyciąg na szarą pleśń

To naturalny preparat na szarą pleśń, np. truskawek. Skrzyp zawiera krzem, który rozpuszcza się w wodzie i chroni rośliny. Wyciąg jest łatwy do zrobienia. Nie trzeba go gotować.

Do przygotowania wyciągu na szarą pleśń potrzebne są tylko skrzyp, woda oraz wiaderko. Znajdujący się w skrzypie krzem rozpuszcza się w wodzie. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: maj i czerwiec (V-VI)

Składniki

*świeży skrzyp (koniecznie bez rozłogów podziemnych) – tyle, aby luźno zajął 1/2 wiaderka
*woda (z kranu albo deszczówka) – tyle, aby jej powierzchnia była kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka (dzięki temu łatwiej je przenosić, a potem nalewać preparat)

Czas przygotowania

12 godzin

Jak zrobić

Włożyć skrzyp do wiaderka. Można go ewentualnie pociąć na kawałki. Jest wtedy trochę bardziej skuteczny, ale trudniej go przecedzić (trzeba używać gazy lub gęstego sita). Zalać wodą. Ustawić w półcieniu lub cieniu.

Po 12 godzinach przecedzić. Przelać do rozpryskiwacza albo konewki z sitkiem.

Skrzyp zalewa się wodą, np. w plastikowym wiaderku. Fot. Niepodlewam

Skrzyp zalewa się wodą, np. w plastikowym wiaderku. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

Wyciąg ze skrzypu zapobiega szarej pleśni. To choroba grzybowa, która najczęściej występuje podczas deszczowej pogody. Chorują na nią m.in. fasola, majeranek, maliny, sałata, porzeczki, truskawki. Największe spustoszenie sieje wśród truskawek. Objawy to spleśniałe owoce – są pokryte pylącym się kożuchem szarej pleśni.

Gdy deszcz pada przez kilka dni, szara pleśń może zniszczyć wszystkie owoce.

Nierozcieńczonym preparatem ze skrzypu opryskuje się lub podlewa rośliny na liście. Najlepiej robić to rano, by liście szybko wyschły w ciągu dnia. Można też wykonać oprysk tuż po deszczu.

W przypadku truskawek najskuteczniejsze jest stosowanie wyciągu ze skrzypu na początku kwitnienia. Dodatkowo w tym okresie warto podlać truskawki (przy korzeniach) gnojówką z cebuli, gnojówką z czosnku, gnojówką z cebuli z czosnkiem albo gnojówką ze skrzypu.

Ze świeżego lub suszonego ziela można też przygotować wywar ze skrzypu (na kuchence). Stosuje go w zapobieganiu takich chorób grzybowych jak: kędzierzawość liści brzoskwini, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, rdza oraz szara pleśń.

Zaletą wyciągu ze skrzypu jest brak konieczności gotowania (niezbędne przy wywarze ze skrzypu). Dlatego łatwo go wykonać np. działce, gdzie nie ma kuchenki.

Skrzyp, który zostanie z wyciągu, można wrzucić do kompostownika. Warunek: nie może mieć podziemnych rozłogów, bo zachwaszczą ogród. Na kompost nadają się wyłącznie zielone części skrzypu.

Gotowy do użycia wyciąg ze skrzypu jest przezroczysty (jak woda). Fot. Niepodlewam

Gotowy do użycia wyciąg ze skrzypu jest przezroczysty (jak woda). Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Krzem, który zawiera skrzyp, to pierwiastek bardzo popularny w przyrodzie. Zawierają go organizmy żywe, w tym człowieka. W przypadku roślin wzmacnia komórki, dzięki czemu grzyby trudniej w nie wnikają.
  • Skrzypy zawierają dużo krzemu. Kiedyś tę ich właściwość wykorzystywano m.in. do polerowania metali.