Rzodkiewka Opolanka – uprawa, smak, odporność

Odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka Opolanka nie ma skłonności do parcenia. Jest delikatna w smaku i chrupka. Można jeść nawet jej liście.

Rzodkiewka Opolanka ma korzenie typu paluszki. Są czerwone z białymi końcami. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Opolanka ma korzenie typu paluszki. Są ciemnoczerwone z białymi końcami. Fot. Niepodlewam

Cechy: rzodkiewka z korzeniami typu paluszki (cylindryczna); w kolorze ciemnoczerwonym z białym czubkiem

Korzenie rzodkiewki Opolanka mają po około 5 cm długości oraz 1,5-2 cm średnicy.

Wysokość: 15-20 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu:

  • Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
  • Lato – sierpień (VIII) i do 15 września (IX)

Rzodkiewka Opolanka, podobnie jak inne odmiany rzodkiewek, silnie reaguje na długość dnia. Gdy dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, wybija w kwiatostany. Dlatego, by mieć plon, trzeba przestrzegać terminów siewu.

Głębokość siewu: 1 cm

Zbyt głęboki siew powoduje, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.

Zbiór: po 27-30 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

Rzodkiewka Opolanka ma korzenie o delikatnym, niepiekącym smaku. Są soczyste, białe, delikatesowe, chrupkie.
Do jedzenia nadają się także jej młode liście. Można je dodawać np. do sałatek. Bardzo ładnie, rzodkiewko pachną.

Młode liście rzodkiewki Opolanka nadają się do sałatek. Fot. Niepodlewam

Młode liście rzodkiewki Opolanka nadają się do sałatek. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne
W cieniu rzodkiewka Opolanka nie tworzy zgrubień!

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną

Korzystnie wysiewać Opolankę z warzywami, które długo kiełkują, np. pietruszką (w tym samym rzędzie).

Gleba: żyzna, próchnicza

Idealna jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.

Ziemia nie może być świeżo wapnowana. Gdy odczyn ziemi jest wysoki, rzodkiewkę może zaatakować parch. Na korzeniach pojawiają się wtedy charakterystyczne, białe kratery, przypominające krosty.

Podlewanie: umiarkowane

Z podlewaniem nie należy przesadzać. Gdy rzodkiewka ma za dużo wody, miąższ korzeni może stać się szklisty.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Jeśli zapomniało się zasilić kompostem miejsce pod rzodkiewkę Opolankę, warto przynajmniej po siewie przykryć kompostem nasiona.
Można użyć nawozu naturalnego, na przykład typu biohumus. Ze względu na krótki czas wegetacji najlepiej unikać nawożenia sztucznego.

Odporność na mróz: wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Rzodkiewka Opolanka nie ma skłonności do parcenia. Mogą ją atakować pchełki ziemne. Dlatego warto ją uprawiać szczelnie przykrytą włókniną.

Warto wiedzieć

  • Rzodkiewka Opolanka to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 80. XX wieku.
  • Jeśli rzodkiewka Opolanka nie trafi na talerz czy kanapki, wyda nasiona w sierpniu (VIII). Nasiona nie powtórzą jednak dokładnie cech roślin matecznych.
Nasiona rzodkiewki w sierpniu (VIII). Fot. Niepodlewam

Nasiona rzodkiewki w sierpniu (VIII). Fot. Niepodlewam