Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety

Dzięki niemu owoce są większe. Przycinanie dyni to także sposób, by ograniczyć wielkość roślin. Najlepiej wykonać je w dwóch terminach. Jest proste.

Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam

Dynia to warzywo, które – gdy ma sprzyjające warunki – potrafi zagarnąć dla siebie kilka metrów kwadratowych ziemi. Czasami jej pędy osiągają aż 3-4 m długości. Gdy ogród jest mały, to bywa kłopotliwe. Długie pędy dyni mogą też piąć się na ogrodzenia.

Duże wymiary rośliny niekoniecznie mają przełożenie na wielkość i jakość owoców. Dlatego tak ważne jest przycinanie dyni. Niezbędne narzędzia dostępne są w naszym Sklepie Niepodlewam.

Przycinanie dyni – dlaczego się stosuje:

  • Lepsze rozkrzewianie roślin
  • Większe owoce
  • Ograniczenie wielkości roślin

Terminy cięcia dyni:

* Czerwiec i lipiec (VI-VII)

Każdy pęd dyni ucina się nad 5-6 liściem. Zabieg sprawia, że dynia lepiej się rozkrzewia.

Zwykle takie pierwsze cięcie wykonuje się w drugiej połowie czerwca, czasem  – na początku lipca.


* Połowa sierpnia (VIII)

Pędy dyni tnie się sekatorem nad 2 lub 3 liściem za ostatnim owocem. Dzięki temu owoce rosną zdecydowanie większe. Poza tym w ten sposób ogranicza się wielkość rośliny.

W tracie zabiegu warto pod każdy owoc podłożyć deseczkę albo trochę słomy. To sprawi, że owoce dyni będą ładnie wybarwione i bardziej kształtne. W ten sposób ogranicza się też ryzyko wystąpienia chorób grzybowych na owocach dyni.


Warto wiedzieć

  • Przycinanie dyni wykonuje się w dni słoneczne. Dzięki temu rany po cięciu szybko wysychają i dynia nie jest narażona na atak chorób grzybowych.
  • Pędy dyni ucina się ostrym sekatorem, nożyczkami lub nożem. Ciąć trzeba prosto, a nie na skos – tak, by powierzchnia rany była jak najmniejsza.
  • Ran po cięciu dyni nie trzeba niczym zabezpieczać.
  • Przycinanie dyni nie wystarczy, by wyhodować ogromne owoce. By osiągnęły duże wymiary, na roślinie trzeba zostawić tylko 1-3 owoce. Dyni trzeba też zapewnić żyzną ziemię, systematyczne podlewanie (przy korzeniu, a nie na liście) oraz słoneczne miejsce.