Porzeczka czarna Ben Alder – uprawa, odporność, zapylacze

Jej owoce są świetne na soki. Porzeczka czarna Ben Alder to odmiana szkocka. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca.

Porzeczka czarna Ben Alder dojrzewa w drugiej połowie lipca. Fot. Blackcurrant Foundation

Inne nazwy: Ribes nigrum Ben Alder

Pochodzenie: 1969 rok (Wielka Brytania/Szkocja)

Dojrzewanie: druga połowa lipca (VII)

Owoce: duże i średniej wielkości jagody, zebrane w grona; czarne; skórka gładka, dość gruba, błyszcząca; soczyste, słodkie, kwaskowate; pachną; dojrzewają prawie równocześnie

Przeznaczenie: sok, ciasta, przetwory, mrożonki, nalewki

Sok z porzeczek czarnych Ben Alder ma wyjątkowy piękny kolor i dobry smak.

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Porzeczka czarna Ben Alder lubią ściółkowanie, np. kompostem, korą, zrębkami.

Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień

Porzeczka czarna Ben Alder rośnie średnio szybko. Pierwsze owoce pojawiają się najczęściej już w roku posadzenia.

Odporność: dobra

Porzeczka czarna Ben Alder bardzo znosi mróz. Jest też mało podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu. Może być atakowana przez rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

Zapylacze: samopylna

Kwiaty porzeczek czarnych Ben Alder zapylają się własnym pyłkiem. Plon jest jednak większy, gdy pyłek, pochodzący z innych porzeczek, przenoszą owady.

Ciekawostki

  • Porzeczka czarna Ben Alder to odmiana ze Szkocji. Wyhodował ją Malcolm Anderson w ramach badań Scottish Crop Research Institute w 1996 roku.
  • Rodzicami porzeczki czarnej Bel Alder są odmiany Ben Mora oraz Ben Lomond.
  • Porzeczki czarne Ben Alder są szczególnie lubiane w Wielkiej Brytanii. Sadzonki można też kupić w Polsce.
  • Nazwa Ben Alder nawiązuje do szczytu górskiego w Szkocji.