Pomidor Jokato – uprawa, smak, choroby

To karłowa, polska odmiana. Pomidor Jokato ma owoce pomarańczowe, w kształcie jajek. Po przekrojeniu przypominają kolorem i konsystencją mango.

Pomidory Jokato mają kształt jajek, ale są od nich większe. Mają kolor pomarańczowy. Fot. Niepodlewam

Cechy: pomidor karłowy z pomarańczowymi owocami

Inna nazwa: Solanum lycopersicum Jokato

Wysokość: karłowy – 100-150 cm

Pomidor Jokatot ma wiotkie lecz mocne, samokończące pędy. Nie potrzebuje przycinania. Uprawia się go albo bez podpór, np. na ściółce ze słomy, albo przy palikach lub kratkach.

Liście są duże, ciemnozielone.

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)

Pomidory Jokato uprawia się tylko z rozsady.

Jak zrobić rozsadę pomidorów CZYTAJ TUTAJ

Nasiona pomidora Jokato. Fot. Niepodlewam

Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: warzywnik, szklarnia, donice

Termin zbioru: sierpień – wrzesień (VIII-IX)

W październiku pomidory Jokato – po zerwaniu z krzaków – bardzo dobrze dojrzewają również na parapetach.

Owoce: pomarańczowe; średniej wielkości, owalne (w kształcie jajka); zebrane w gronach po 3-5 sztuk (dojrzewają stopniowo); miąższ pomarańczowy (jak mango), średnio słodki, mięsisty, soczysty, mało kwaskowaty, czasem zielenieje przy piętce, smaczny; skórka średnio gruba, mocna; nasiona nieliczne, duże, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka mała, trzeba ją wycinać

Najlepszy smak pomidory Jokato mają w połowie sierpnia (VIII). Plon jest dość obfity. Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze.

W przejrzałych pomidorach Jokato, zwłaszcza we wrześniu i październiku (IX-X), nasiona kiełkują. Dlatego surowych owoców najlepiej nie przechowywać ich długo.

Zastosowanie: zupy, sałatki, mrożonki, marynaty, dania duszone, na kanapki

Przekrojony pomidor Jokato przypomina mango. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo gnojowa

Podlewanie: obfite

Pomidorów NIGDY nie należy podlewać na liście, ale zawsze przy korzeniu. To zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

Nawożenie: obfite

Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidora Jokato kilka razy w tygodniu.

Polecane są nawozy naturalne, np. krowieniec, lub sztuczne do pomidorów.

Pomidor Jokato dorasta do 100-150 cm wysokości. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odmiana średnio odporna

W uprawie amatorskiej pomidor Jokato nie sprawia większych problemów.

W czasie upałów jest dość wrażliwy na chorobę sucha zgnilizna wierzchołkowa. Z tego powodu słabo owocuje w wiszących donicach.

W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.

Warto wiedzieć

  • Pomidor Jokato to polska odmiana sprzed 1996 roku.