Okra Clemson Spineless – uprawa, smak, odporność

To stara, amerykańska odmiana. Okra Clemson Spineless jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Dobrze plonuje. Jest bardzo smaczna.

Okra Clemson Spineless na owoce wyglądające jak zielone strąki. Nadają potrawom lekko kleista konsystencję. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Abelmoschus esculentus Clemson Spineless, Gombo Clemson Spineless, Gumbo Clemson Spineless, Hibiscus esculentus Clemson Spineless, Ketmia jadalna Clemson Spineless, Okro Clemson Spineless, Piżmian jadalny Clemson Spineless

Cechy: roślina jednoroczna

Okra Clemson Spineless to warzywo. To stara, amerykańska odmiana – wyhodowana w 1939 roku na Clemson University w Południowej Karolinie (USA).

Uważana jest za jedną z najlepszych odmian okry na świecie. Jest bardzo popularna zwłaszcza w USA. Jeśli na półce w sklepie leżą owoce okry, zwykle jest to Clemson Spineless. Nasiona okry Clemson Spineless można także kupić w sklepach ogrodniczych w Polsce.

Jadalne są owoce okry, które wyglądają jak duże, grube, zielone strąki (długość ok. 15 cm).

Wysokość: około 60 cm

Liście: zielone

Liść okry Clemson Spineless. Fot. Niepodlewam

Kwiaty: kremowe z fioletowym środkiem

Zapach: delikatny, przyjemny

Okrę Clemson Spineless można uprawiać także jako roślinę ozdobną z jadalnymi owocami (w gruncie oraz donicach). Ma kwiaty podobne do malwy i ketmii (hibiskusa).

Rozmnażanie: nasiona

Okrę Clemson Spineless można siać od razu do gruntu lub z rozsady.

Termin siewu okry Clemson Spineless z rozsady:

  • Kwiecień
  • Maj – do 15 dnia tego miesiąca

Termin siewu okry Clemson Spineless do gruntu:

  • Maj – nie wcześniej niż 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec – pierwszy tydzień tego miesiąca

Uwaga! Okra Clemson Spineless jest wybitnie ciepłolubna. Aby wzejść, musi mieć minimum 20 stopni Celsjusza). Konieczne jest również dużo słońca.

Więcej o siewie okry CZYTAJ TUTAJ

Nasiona okry Clemson Spineless. Ta odmiana jest bardzo popularna m.in. w USA. Fot. Niepodlewam

Nasiona okry Clemson Spineless. Ta odmiana jest bardzo popularna m.in. w USA. Fot. Niepodlewam

Zbiór: lipiec i sierpień (VII-VIII)

Okra Clemson Spineless to jedna z szybciej plonujących odmian. Przy dobrej pogodzie (ciepło i słonecznie) owoce można zbierać już po 2 tygodniach od zapylenia kwiatów. Najlepsze w smaku są młode owoce okry, nie całkiem dojrzałe.

Systematyczny zbiór owoców okry sprawia, że roślina wypuszcza nowe kwiaty i plonuje.

Zastosowanie: zupy, dania duszone oraz gotowane na parze z warzywami, mięsem, rybami; na surowo jako przekąski, w sałatkach i dodatek do koktajli warzywno-owocowych; mrożonki i marynaty

Okra Clemson Spineless pachnie delikatnie jak fasolka. Młode owoce można jeść razem z nasionami. Zawiera m.in. witaminy C, B1 i K oraz cynk, magnez, potas, wapń, a także białko (2%).

Okra Clemson Spineless nadaje potrawom gęstszą, lekko klejącą konsystencję. Wystarczy użyć 1-3 owoce. Z dojrzałych nasion okry przyrządza się namiastkę kawy.

Przekrojony owoc okry Clemson Spineless. Fot. Niepodlewam

Przekrojony owoc okry Clemson Spineless. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Okra Clemson Spineless rośnie i owocuje WYŁĄCZNIE w słonecznych miejscach. Lubi ciepło.

Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie

Okra Clemson Spineless udaje się zwłaszcza pod odsłonami oraz w szklarniach.

Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Najlepiej okra Clemson Spineless rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem lub na dużej dawce kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Nadmiar wody, zwłaszcza gdy jest pochmurno, sprzyja występowaniu chorób grzybowych i zamieraniu siewek.

Nawożenie: w uprawie amatorskiej lepiej unikać

Odporność na mróz: brak

Okrę Clemson Spineless niszczy każdy przymrozek.

Okra Clemson Spineless kwitnie i owocuje cały sezon. Kwiaty delikatnie pachną. Fot. Niepodlewam

Okra Clemson Spineless kwitnie i owocuje cały sezon. Kwiaty delikatnie pachną. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odporna

Okra Clemson Spineless ogólnie rośnie zdrowo, ale jeśli ma ciepło i dużo słońca.

Największy problem to brak słońca w czasie wschodzenia okry. Siewki są wtedy atakowane przez choroby grzybowe i giną tuż po wykiełkowaniu.

Warto wiedzieć

  • Okra to warzywo bardzo popularne w Afryce. Jej nasiona przywieźli do USA czarnoskórzy niewolnicy kilkaset lat temu. Dziś okra jest podstawą kuchni m.in. meksykańskiej i indyjskiej.