Ogórecznik lekarski – przepis na gnojówkę roślinną

To świetna gnojówka m.in. do pomidorów. Ogórecznik lekarski jest ziołem, które w ogrodzie łatwo się rozsiewa. Zawiera azot oraz potas.

Ogórecznik lekarski to zioło używane w kuchni. Nadaje się także na gnojówkę roślinną do nawożenia. Fot. Niepodlewam

Ogórecznik lekarski to zioło używane w kuchni. Nadaje się także na gnojówkę roślinną do nawożenia. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: kwiecień – sierpień (V-VIII)

Ogórecznik lekarski najlepiej zrywać w rękawicach. Ma bowiem małe, kłujące włoski (zwłaszcza starsze rośliny). Na gnojówkę ogóreczniki wyrywa się z korzeniami.

Do zbioru nadaje się ogórecznik lekarski bez i z kwiatami. Gnojówka z kwiatami ma więcej potasu.

Ogórecznik lekarski bardzo łatwo się rozsiewa. Jeśli nadmiaru siewek się nie wyrywa, zachwaszcza ogród. Na gnojówkę można przeznaczyć właśnie nadprogramowe siewki ogórecznika.

Zaletą gnojówki z ogórecznika jest długi okres, kiedy można ją robić. Gdy w ogrodzie ma się ogórecznika, zawsze pod ręką jest świeży surowiec do jej przygotowania.

Ogórecznik rozsiewa się w ogrodzie tak bardzo, że nadmiar siewek trzeba wyrywać. Nadają się na gnojówkę roślinną. Fot. Niepodlewam

Ogórecznik rozsiewa się w ogrodzie tak bardzo, że nadmiar siewek trzeba wyrywać. Nadają się na gnojówkę roślinną. Fot. Niepodlewam

Składniki

  • świeży ogórecznik lekarski (młode pędy z kwiatami, liście, korzenie) – tyle, aby zajął luźno 1/3 wiaderka
  • woda (z kranu, deszczówka, ze stawu czy mycia doniczek, warzyw, owoców) – całe wiaderko

Czas przygotowania

2-4 tygodnie (krócej, gdy pogoda jest ciepła)

Jak zrobić

Włożyć ogórecznik lekarski do wiaderka. Nie ma potrzeby jego rozdrabniania. Zalać wodą. Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Po tygodniu zawartość wiaderka fermentuje. Na powierzchni tworzą się bąbelki przypominające pianę. Po kolejnych 2-3 dniach zamieszać patykiem. Gdy nowe bąbelki już się nie tworzą, a liście ogórecznika rozpadną się, gnojówkę można używać.

Ogórecznik lekarski zalany wodą. Fot. Niepodlewam

Ogórecznik lekarski zalany wodą. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

  • Nawożenie – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać warzywa, zwłaszcza pomidory, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe.
    Gnojówka z ogórecznika śmierdzi (gnojem), ale mniej niż inne gnojówki roślinne. Dlatego nadaje się do stosowania również na balkonie, zwłaszcza pomidorów oraz drzew owocowych uprawianych w donicach.
  • Przyśpieszanie kompostowania – rozcieńczona wodą (dowolne proporcje) lub bez rozcieńczenia. Podlać kompost. Resztki gnojówki wrzucić i przykryć np. chwastami, by nie zwabiały much zapachem.
Gotowa gnojówka z ogórecznika lekarskiego. Fot. Niepodlewam

Gotowa gnojówka z ogórecznika lekarskiego. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Ogórecznik lekarski zawiera azot oraz potas. Dlatego gnojówka z niego jest świetna do roślin, które wydają owoce lub kwiaty.
  • W gnojówce z ogórecznika znajdują się pożyteczne bakterie, które wspomagają procesy glebowe, np. tworzenie próchnicy.
  • Ogórecznik lekarski to zioło, które pachnie ogórkiem. Jadalne są jego kwiaty. Sokiem ogórecznika leczono kiedyś m.in. rany i reumatyzm. Sok wzmacnia również organizm. Podawano go żołnierzom przed bitwami i marszami w starożytnym Rzymie.