Odczyn pH ziemi dla warzyw

Warzywa lepiej rosną i plonują, gdy mają prawidłowy odczyn pH ziemi. Większość lubi glebę od lekko kwaśnej do obojętnej.

Warzywa rosną obok siebie najlepiej, dy lubią podobny odczyn pH ziemi. Fot. Niepodlewam

Warzywa rosną obok siebie najlepiej, gdy lubią podobny odczyn pH ziemi. Fot. Niepodlewam

Odczyn pH ziemi jest związany ze zjawiskiem chemicznym – dysocjacją wody. Ziemia w ogrodzie może być:

  • Bardzo kwaśna
  • Kwaśna
  • Lekko kwaśna
  • Obojętna
  • Lekko zasadowa
  • Zasadowa
  • Bardzo zasadowa.

Każda roślina potrzebuje mieć określony odczyn pH ziemi. Dotyczy to także warzyw.

Gdy warzywa rosną w ziemi o niewłaściwym odczynie, głodują. Nie mogą wtedy przyswajać z ziemi składników pokarmowych. Mimo nawożenia i podlewania, rosną słabo, nawet zamierają. Do pomairu można wykorzystać miernik pH-metr glebowy elektroniczny.

Większość warzyw lubi podobny odczyn pH ziemi. Oto lista:

Arbuz

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna


Bakłażan (Oberżyna)

Odczyn pH 6-6,8 lekko kwaśny
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Brokuł

Odczyn pH 6,2-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, koniecznie zawierająca bor i molibden


Bób

Odczyn pH 6,2-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, najlepiej z dodatkiem gliny


Brukiew (Karpiele)

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: słaba i przeciętna (oprócz bardzo piaszczystej


Burak liściowy

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z dużą zawartością próchnicy


Burak ćwikłowy

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z dużą zawartością próchnicy


Cebula

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Cebula Kartoflanka

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Cebula Perłowa

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna


Cebula Siedmiolatka

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna


Cebula Wielopiętrowa

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna


Chrzan

Odczyn pH lekko kwaśne lub obojętne 6-7
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko wilgotna


Cukinia

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Cykoria sałatowa

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, piaszczysta, z małym dodatkiem gliny


Czosnek

Odczyn pH 6-8 od lekko kwaśnego do zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, najlepiej próchnicza


Dynia

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Endywia

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, z próchnicą


Fasola

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna


Groch

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, piaszczysta, z dodatkiem gliny i próchnicy


Jarmuż

Odczyn pH od lekko kwaśnego do zasadowego 6-7,5
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej piaszczysta z dodatkiem kompostu i gliny


Kabaczek

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Kalafior

Odczyn pH 6,4-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, koniecznie zawierająca bor i molibden.


Kalarepa

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna.


Kapusta biała

Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Kapusta brukselska (Brukselka)

Odczyn pH 6,5 – 7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, nie za sucha


Kapusta czerwona

Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, zawierająca potas


Kapusta pekińska

Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna


Kapusta włoska

Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Karczoch

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, głęboko uprawiona


Kard

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, głęboko uprawiona


Koper ogrodowy

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna


Koper włoski

Odczyn pH 5,5-6,5 od kwaśnego do lekko kwaśnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna


Marchew

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, nie może być ubita i kamienista


Melon

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Miechunka peruwiańska (Rodzynek brazylijski)

Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej próchnicza


Miechunka pomidorowa (Pomidor skórzasty)

Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna


Modrak morski

Odczyn pH 6,6-7,8 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z domieszką gliny, koniecznie wilgotna


Ogórek

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna


Orzacha podziemna (Fistaszek)

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, z próchnicą, głęboko uprawiona


Papryka

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Patison

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna


Pasternak

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Pietruszka naciowa

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, nie powinna być ubita


Pietruszka korzeniowa

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, nie może być ubita, kamienista


Pomidor

Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, najlepiej z domieszką próchnicy


Por

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Portulaka warzywna

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna


Rabarbar

Odczyn pH 5,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Roszponka

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna


Rukola (Rokietta siewna)

Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna


Rzepa

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, głęboko uprawiona


Rzodkiew

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, z dodatkiem próchnicy, lekko wilgotna


Rzodkiewka

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza, lekko wilgotna


Sałata krucha

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Sałata łodygowa (Głąbik krakowski)

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Sałata masłowa

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Sałata liściowa (rozetowa)

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Sałata rzymska

Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza


Seler naciowy

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Seler korzeniowy

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza


Skorzonera (Wężymord)

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, z małym dodatkiem gliny


Soja

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, z małym dodatkiem gliny


Szalotka

Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna


Szczaw

Odczyn pH 4-7 od bardzo kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko wilgotna


Szczypiorek

Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna


Szparag

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, głęboko uprawiona


Szpinak

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna


Szpinak nowozelandzki (Trętwian)

Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna


Trybula

Odczyn pH 6,5-7 lekko kwaśny
Inne wymagania: przeciętna lub żyzna

Odczyn pH ziemi dla warzyw można sprawdzić przy pomocy pehametru (do kupienia w sklepach ogrodniczych). Fot. Niepodlewam

Odczyn pH ziemi dla warzyw można sprawdzić przy pomocy pehametru (do kupienia w Sklepie Niepodlewam). Fot. Niepodlewam