Monstera Adansona – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Ma liście dziurawe jak ser szwajcarski. Monstera Adansona to pnącze doniczkowe. Egzemplarze młode różnią się wyglądem od starych.

Monstera Adansona ma liście dziurawe jak ser szwajcarski, ale w starszym wieku. Młode okazy mają liście bez dziur albo jest ich mało. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Monstera adansonii, Monstera friedrichsthalii

Pochodzenie: Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa

Cechy: pnącze

Monstery Adansona zmieniają wygląd w zależności od wieku. Młode egzemplarze rosną bardziej jak krzaki i mają liście zwykle bez dziur. Im więcej mają lat, tym dziur w liściach przybywa, a monstery zamieniają się w pnącza.

Długość: 2-3 m

Liście: zielone lub pstre

Monstera Adansona jest ozdobna z liści. Są duże, gładkie, z dziurami. Ich wzór przypomina ser szwajcarski.

Uwaga! Liście monstery Adansona można nabłyszczać specjalnymi preparatami, także z nawozami dolistnymi.

Kwiaty: zebrane w kolby otoczone białymi pochwami

W uprawie doniczkowej kwitnienie monstery Adansona to rzadkość. W naturze jej kwiaty są zapylane przez chrząszcze.

Starsze monstery Adansona to okazałe pnącza. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: sadzonki pędowe i wierzchołkowe

Monstery Adansona najlepiej ukorzeniają się w marcu i kwietniu (III-IV), w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Sadzonki powinny mieć przynajmniej dwa liście.

Sadzonki można:

  • Sadzić od razu do ziemi
  • Włożyć najpierw do pojemnika z wodą. Następnie po wypuszczeniu korzeni posadzić w ziemi.

Cięcie: gdy jest za długa

Monstery Adansona rosną wolno, zwłaszcza w młodym wieku. Starsze egzemplarze – rosnące jak pnącze – można przycinać na dowolnej wysokości, by się rozkrzewiały.

Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu

Dobrze rośnie zarówno w mieszkaniach chłodnych, jak i przegrzewanych zimą.

Zimą preferuje temperaturę 18-20 stopni Celsjusza. Znosi też wyższą lecz może wtedy podsychać.

Ziemia: żyzna, przepuszczalna, najlepiej z dodatkiem kory; odczyn lekko kwaśny pH 5,5-6,5

Przesadzanie: co 2-3 lata

Stare, ciężkie egzemplarze trudno jest przesadzić. Wtedy co roku trzeba usunąć wierzchnią warstwę ziemi z doniczki. Następnie dosypuje się świeże podłoże.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: co 2 tygodnie od marca do października (III-X)

Monsterę Adansona zasila się nawozami do kwiatów doniczkowych ozdobnych z liści.

Sklep Niepodlewam poleca: Nawóz do roślin zielonych

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: odporna

Monstery Adansona to niewymagające rośliny. Jeżeli choruje to zwykle z powodu nadmiernego podlewania. Mogą ją wtedy atakować choroby grzybowe.

Liście warto systematyczne przecierać szmatką zwilżoną wodą lub preparatem nabłyszczającym. W ten sposób usuwa się kurz, ale także ewentualne szkodniki.

Ciekawa odmiana monstery Adansona

  • Archipelago – liście pstre

Warto wiedzieć

  • Monstera Adansona została opisana po raz pierwszy w 1830 roku. Dokonał tego Heinrich Wilhelm Schott.

Ze względu na zmienność wyglądu – egzemplarze młode wyglądają inaczej niż stare – bardzo długo sprawiała naukowcom problemy, jak ją nazwać.

  • Nazwa monstery Adansona upamiętnia Michela Adansona (1727-1806) – francuskiego przyrodnika szwedzkiego pochodzenia.
  • Oprócz monstery Adansona w donicach je też uprawiana monstera dziurawa (Monstera deliciosa).