Mizuna – uprawa i wymagania

To warzywo o małych wymaganiach. Mizuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie. Jest odporna na przymrozki.

Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam

Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica rapa japonica, Brassica rapa niposinica, Japoński szpinak musztardowy, Kapusta japońska, Kapusta mizuna, Sałata japońska

Cechy: roślina jednoroczna

Mizuna należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z takimi warzywa jak: kalarepa, kapusta głowiasta, komatsuna, pak choi, rzepa, rzodkiewka.

Jadalne są jej liście i kwiaty.

Wysokość: 15-30 cm

Uwaga! W czasie kwitnienia mizuna jest wyższa. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Kwiaty mizuny. Fot.Niepodlewam

Kwiaty mizuny. Fot.Niepodlewam

Liście: zielone lub fioletowe

Mizuna jest uprawiana przede wszystkim dla jadalnych liści.

Większość odmian mizuny ma liście zielone. Rzadko spotykane są fioletowe (purpurowe). Liście mają mniej lub bardziej powycinane krawędzie.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Kwiaty mizuny są żółte (podobne do kapusty). Ładnie, delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.

Mizuna łatwo się rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią.

Rozmnażanie: nasiona

Mizuna to warzywo dnia krótkiego. Zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy niesmaczna. Z tego powodu MUSI być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną lub jesienią, by nie zakwitła.

Mizunę sieje się od razu na miejsca stałe.

Terminy siewu mizuny:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – tylko pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko do 15 dnia tego miesiąca

Więcej o siewie mizuny CZYTAJ TUTAJ

Nasiona mizuny są drobne. Fot. Niepodlewam

Nasiona mizuny są drobne. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 2-3 tygodniach od siewu

Mizuna wschodzi już po 1-2 dniach (dłużej, jeśli jest zimno). Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 stopni Celsjusza.

Liście mizuny ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.

Podczas wschodzenia mizuna lubi mieć lekko wilgotną ziemię.

Uwaga! Nasiona mizuny posianej wiosną dojrzewają już w lipcu (VII). Można je posiać w tym samym roku w sierpniu lub w pierwszej połowie września (VIII-IX).

Mizuna nadaje się do uprawy dwa razy w roku.

Zastosowanie: liście – do sałatek, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek, na kanapki i dekoracji potraw

Mizuna nadaje się do jedzenia na surowo i w daniach gotowanych. Liście są soczyste, lekko jak wodniste (mizu to po japońsku woda). Smak mizuny jest neutralny, bez pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice

Mizuna ma wyjątkowo małe wymagania. Lubi chłód. Bardzo szybko rośnie. ZNAKOMICIE nadaje się do uprawy w donicach na balkonie.

Ziemia: przeciętna

Mizuna nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Bardzo lubi dodatek kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Mizuna toleruje tylko krótkie przesuszenie. Na brak wody jest bardziej wrażliwa niż podobna do niej kamatsuna. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy.

Ziemia powinna być lekko wilgotna lecz nie mokra.

Nawożenie: nie ma potrzeby

Mizuna ma krótki okres wegetacji i minimalne wymagania. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – odporna

Mizuna jest bardzo odporna na choroby. Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje żadnych oprysków

Ze szkodników może ją czasami atakować pchełka ziemna. Inwazja pchełek jest mniejsza na mizunie, niż np. na komatsunie, rukoli czy rzodkiewce.

Skuteczną ochroną przed nią jest szczelne okrycie mizuny – zaraz po siewie – agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Mizuny uprawianej w donicach nie trzeba osłaniać. W uprawie doniczkowej mizuny pchełki występują sporadycznie.

Mizuna rośnie tak szybko, że już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Fot. Niepodlewam

Mizuna rośnie tak szybko, że już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany mizuny

  • Red Knight – fioletowa
  • Kyona – zielona

Warto wiedzieć

  • Mizuna to pradawne warzywo uprawiane w Japonii.
  • W Japonii od wieków są uprawiane także inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do mizuny. To komatsuna oraz mibuna. Wszystkie nazywa potocznie kapustami japońskimi.
  • Obecnie mizuna jest popularna zwłaszcza w Japonii i USA. W tych krajach często są sprzedawane mieszanki nasion mizuny, komatsuny i mibuny. Uprawia się je podobnie.