Krwawnik pospolity – przepis na napar na szkodniki

To prosty, naturalny napar niszczący m.in. gąsienice, mszyce, przędziorki, roztocza. Krwawnik pospolity, zebrany na łące, zalewa się gorącą wodą.

v. Fot. Niepodlewam

Pocięty krwawnik pospolity przygotowany na napar na szkodniki. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: czerwiec, lipiec, sierpień (VI-VIII)

Na napar ścina się młode, kwitnące pędy krwawnika o długości około 20-30 cm. Można też zrywać same liście, zwłaszcza rozetkę przy ziemi.

Uwaga! Krwawnik pospolity ma sztywne, mocne łodygi, trudne do zerwania ręką. Dlatego na zbiór krwawnika warto wziąć nożyczki, nożyk lub sekator.

Składniki

  • Krwawnik pospolity – 3 garście ziela świeżego albo garść suszonego
  • Woda – 1,5 l (najlepiej używać wody z kranu)

Czas przygotowania

Około 10 minut (plus czas na wystudzenie gotowego naparu)

Wykonanie

Krwawnik pospolity pociąć dość grubo, np. nożyczkami. Włożyć do naczynia odpornego na wysoką temperaturę, np. garnka.

Zalać krwawnik wrzącą wodą, podobnie jak się zalewa np. herbatę w filiżance.

Krwawnik pospolity zalany wrzącą wodą. Fot. Niepodlewam

Krwawnik pospolity zalany wrzącą wodą. Fot. Niepodlewam

Nakryć naczynie z krwawnikiem pokrywką. Wystudzić.

Aby napar lepiej się zaparzył, trzeba go przykryć, aż do wystygnięcia. Fot. Niepodlewam

Aby napar lepiej się zaparzył, trzeba go przykryć, aż do wystygnięcia. Fot. Niepodlewam

Gdy napar z krwawnika wystygnie, przecedzić.

Do przecedzania naparu można użyć np. durszlaka. Fot. Niepodlewam

Do przecedzania naparu można użyć np. durszlaka. Fot. Niepodlewam

Gotowy napar z krwawnika na zielonobrunatny kolor i pachnie jak to zioło.

Napar z krwawnika gotowy do użycia. Fot. Niepodlewam

Napar z krwawnika gotowy do użycia. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

Napar z krwawnika pospolitego niszczy kistnika malinowca, miodówki, mszyce, przędziorki (w tym przędziorki chmielowce), roztocza (w tym roztocza truskawkowe), wciornastki, gąsienice motyli.

Naparu z krwawnika się nie rozcieńcza. Aby lepiej się trzymał na roślinach i dłużej działał, można dodać do niego trochę szarego mydła albo mydło potasowe ogrodnicze.

Rośliny opryskuje się rozpryskiwaczem lub polewa konewką z sitkiem.

Napar z krwawnika pospolitego używa się np. do ochrony brukselki, chryzantem, drzew i krzewów owocowych, kalarepy, kapusty, poziomek, truskawek, róż. Można napar z krwawnika stosować profilaktycznie, zanim szkodniki się pojawią, najlepiej raz w tygodniu. To prosty, naturalny środek ochrony roślin przed szkodnikami, a przy tym nieszkodliwy dla ludzi.

Napar z krwawnika pospolitego nie nadaje się do przechowywania. Najlepiej go zużyć w ciągu doby. Jeśli preparat ma być wykorzystany później, lepiej przygotować wywar z krwawnika. Ma podobne działanie, ale można go kilka dni przechowywać (pod przykryciem).

Co zrobić z resztkami wywaru

Krwawnik pospolity w naparze jest jak ugotowany. Jego resztki najlepiej wrzucić do kompostownika. Rozłożą się bardzo szybko, zamieniając w próchnicę.

 

Resztki krwawnika z naparu nadają się na kompost. Fot. Niepodlewam

Resztki krwawnika z naparu nadają się na kompost. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Krwawnik pospolity zawiera do 0,8% silnie działającego olejku eterycznego. W jego składzie jest m.in. cyneol, który ma właściwości owadobójcze. Najwięcej olejku mają krwawniki rosnące w słonecznych miejscach.
  • Krwawnik pospolity jest bezpieczny dla ludzi i zwierząt, takich jak konie, koty, psy. Od wieków jest stosowany jako zioło w chorobach m.in. przewodu pokarmowego, a także do leczenia trudno gojących się ran.
  • Krwawnik pospolity nadaje się przygotowaniu różnych preparatów biodynamicznych do ochrony roślin w ogrodzie. Do niszczenia szkodników służą napar z krwawnika i wywar z krwawnikaWyciąg z krwawnika zaś używa się na choroby grzybowe drzew pestkowych, np. brzoskwiń, czereśni, wiśni, wiśnio-czereśni.
Krwawnik pospolity rośnie m.in. na słonecznych łąkach. Fot. Niepodleam

Krwawnik pospolity rośnie m.in. na słonecznych łąkach. Fot. Niepodleam