Koper ogrodowy – uprawa współrzędna

W warzywniaku powinien być zawsze. Koper ogrodowy wydziela olejki eteryczne chroniące inne rośliny przed chorobami i szkodnikami. Ogród zaś pięknie pachnie.

Koper ogrodowy powinien być zawsze w ogrodzie, bo chroni inne rośliny przed chorobami szkodnikami. Jest też zdrowy dla ludzi, m.in. zapobiega zawałom czy udarom. Fot. Niepodlewam

Koper ogrodowy powinien być zawsze w ogrodzie, bo chroni inne rośliny przed chorobami szkodnikami. Jest też zdrowy dla ludzi, m.in. zapobiega zawałom i udarom. Fot. Niepodlewam

Koper ogrodowy powinien być koniecznie siany w warzywniaku. Wydziela lotne substancje zwane fitoncydami, które chronią inne rośliny przed szkodnikami i chorobami. Unoszące się w powietrzu olejki kopru są bardzo dobrze wyczuwalne zwłaszcza podczas słonecznych, ciepłych dni. Warzywniak po prostu pachnie.

Towarzystwo kopru lubi większość warzyw i ziół. Problem może być tylko z wysokim, gęsto posianym koprem, który latem czasami zagłusza niższe rośliny, np. cebulę.

Koper ogrodowy to jedno z niewielu warzyw, które można siać bardzo długo – od 15 kwietnia (IV) do pierwszych dni sierpnia (VIII). Dobrze go siać w tym samym rzędzie razem z burakami ćwikłowymi i liściowymi, cebulą, fasolą, grochem, marchwią, ogórkiem. Koper ogrodowy przyśpiesza ich kiełkowanie, sprzyja wzrostowi. Uważa się nawet, że ogórki posiane razem z koprem mają lepszy smak.

Koper ogrodowy warto też siać między kapustą (lub obok niej) oraz innymi warzywami kapustnymi. Wydzielane przez niego lotne olejki odstraszają bielinka kapustnika.

Koper ogrodowy nie powinien być siany obok i po roślinach z rodziny selerowatych. Wśród nich są np. lubczyk ogrodowy, kolendra, pasternak, seler korzeniowy i seler naciowy.

Koperek dobrze rośnie obok:

Koperku lepiej nie siać obok:

  • Arcydzięgiel litwor
  • Kminek
  • Kolendra
  • Koper włoski
  • Lubczyk ogrodowy
  • Seler korzeniowy
  • Seler naciowy
  • Trybula

Warto wiedzieć

  • Koper ogrodowy jest stosowany w kuchni jako aromatyczna przyprawa. Ma także właściwości lecznicze: rozszerza naczynia krwionośne, pobudza pracę serca, obniża ciśnienie, działa moczopędnie. Zawiera m.in. witaminę C, karoten i mikroelementy. Dlatego warto jeść koperek, najlepiej świeży.