Komatsuna – uprawa i wymagania

To warzywo bardzo łatwe w uprawie. Komatsuna rośnie błyskawicznie. Świetnie znosi przymrozki. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie.

Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam

Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica rapa perviridis, Japoński szpinak musztardowy, Kapusta japońska, Szpinak musztardowy

Cechy: roślina jednoroczna

Należy do rodziny kapustowatych. Komatsuna jest spokrewniona m.in. z pak choi, rzepą, rzodkiewką. Jadalne są jej liście i kwiaty.

Wysokość: 15-30 cm

Uwaga! Komatsuna jest znacznie wyższa w czasie kwitnienia. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Jest wiotki. Dlatego jeśli nie ma podpory, ścieli się po ziemi. W czasie kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Najlepsza w smaku jest komatsuna młoda. Można ją jeść na surowo i gotować. Fot. Niepodlewam

Najlepsza w smaku jest komatsuna młoda. Można ją jeść na surowo i gotować. Fot. Niepodlewam

Liście: zielone lub fioletowe

Komatsuna jest uprawiana przede wszystkim dla jadalnych liści. W zależności od odmiany są zielone (częściej) albo fioletowe (rzadziej). Liście mają mniej lub bardziej falującą powierzchnię oraz gładkie lub ząbkowane krawędzie.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Kwiaty komatsuny są żółte (podobne do kapusty). Ładnie, delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.

Komatsuna łatwo się sama rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią.

Kwitnąca komatsuna. Fot. Niepodlewam

Kwitnąca komatsuna. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Komatsuna to warzywo dnia krótkiego. Zakwita, gdy dni są długie. Dlatego KONIECZNIE musi być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną albo jesienią, aby zbyt wcześnie nie zakwitła. Liście kwitnącej kamatsuny są niesmaczne.

Komatsunę sieje się od razu na miejsca stałe.

Terminy siewu komatsuny:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – tylko pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko pierwsza połowa
Nasiona komatsuny. Fot. Niepodlewam

Nasiona komatsuny. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 3-6 tygodniach od siewu

Komatsuna wschodzi po 6-7 dniach. Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 stopni Celsjusza. Liście ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.

Podczas wschodzenia komatsuna musi mieć lekko wilgotną glebę.

Zastosowanie: liście – do sałatek, na kanapki, koktajli warzywnych, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek i dekoracji potraw

Komatsunę można jeść na surowo i w daniach gotowanych. Liście są soczyste, bez wyrazistego zapachu. Przypominają w smaku pak choi i kapustę pekińską lecz są od nich bardziej delikatne, neutralne.

Uwaga! Jedna z popularnych nazw komatsuny – szpinak musztardowy – sugeruje, że warzywo ma pikantny smak, jak musztarda. W rzeczywistości smak jest bardzo neutralny, zupełnie nieostry. Nazwa powstała, gdyż komatsuna przypomina z wyglądu gorczycę, która jest dodawana do musztardy, i jest z nią spokrewniona.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia i donice

Komatsuna nie jest wymagająca. Rośnie błyskawicznie. Lubi chłód. Doskonale rośnie w donicach (dużych).

Komatsuna łatwo zawiązuje nasiona. Jest samopylna lecz pyłek z kwiatka na kwiatek muszą przenieść owady. Fot. Niepodlewam

Komatsuna łatwo zawiązuje nasiona. Jest samopylna lecz pyłek z kwiatka na kwiatek muszą przenieść owady. Fot. Niepodlewam

Ziemia: przeciętna

Komatsuna nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Lubi dodatek kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Komatsuna toleruje krótkie przesuszenie. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy – wymaga systematycznego podlewania, jeśli ziemia jest sucha.

Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.

Wschodząca komatsuna lubi lekko wilgotną ziemię. Siewki są podobne np. do siewek rzodkiewki. Fot. Niepodlewam

Wschodząca komatsuna lubi lekko wilgotną ziemię. Siewki są podobne np. do siewek rzodkiewki. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: nie ma potrzeby

Komatsuna ma krótki okres wegetacji. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – średnio odporna

Komatsuna jest odporna na choroby. Rośnie zdrowo.

Ze szkodników uciążliwa jest pchełka ziemna. Skuteczną ochroną przed nią jest szczelne okrycie komatsuny – tuż po siewie – agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach.

Dziury w liściach komatsuny wygryzione przez pchełki ziemne. Fot. Niepodlewam

Dziury w liściach komatsuny wygryzione przez pchełki ziemne. Fot. Niepodlewam

Jak pozbyć się pchełek ziemnych CZYTAJ TUTAJ

Ciekawe odmiany kamatsuny

  • Comred – fioletowa
  • Rapido – zielona
  • Tendergreen – zielona

Warto wiedzieć

  • Komatsuna to warzywo uprawiane od wieków w Japonii, Tajlandii, Korei.
  • Według legendy nazwę komatsuna wymyślił szogun Tokugawa Yoshimune (1684-1751). Gdy w czasie podróży zatrzymał się w klasztorze, mnisi podali mi danie z liśćmi tej rośliny. Szogunowi zasmakowały i zapytał, jak roślina się nazywa. Mnisi odpowiedzieli, że nie ma nazwy lecz jadają ją na co dzień. Szogun nazwał ją Komatsuna – od nazwy pobliskiej rzeki Komatsu.
  • Obecnie kamatsuna jest popularna zwłaszcza w Japonii i USA.
  • W Japonii od setek lat uprawiane są inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do komatsuny. To mizuna oraz mibuna. Wszystkie są nazywane potocznie kapustami japońskimi.