Kalarepa – uprawa i wymagania

Jest odporna na przymrozki. Kalarepa lubi żyzną, lekko wilgotną ziemię i słoneczne stanowiska. Siew na przełomie zimy i wiosny oraz wiosny i lata.

Kalarepa ma smaczne zgrubienia łodygi. Można je chrupać na surowo lub jeść gotowane i duszone. Fot. Niepodlewam

Kalarepa ma smaczne zgrubienia łodygi. Można je chrupać na surowo lub jeść gotowane i duszone. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea var. gongylodes, Kaulraben

Kalarepa jest uprawiana w Polsce od wieków. W XVIII wieku znano ją także jako kaulraben.

Cechy: roślina dwuletnia, ale uprawiana jest jako roślina jednoroczna (kalarepa w drugim roku uprawy zawiązuje nasiona)

Kalarepa preferuje umiarkowaną temperaturę. W czasie dużych upałów może zbyt wcześnie wybijać w kwiatostany. Zgrubienia zaś mogą być łykowate w smaku, zwłaszcza jeśli jednocześnie kalarepa ma za mało wody.

Wysokość: 50-70 cm

Rozmnażanie: nasiona

Kalarepa wschodzi po 5-10 dniach. Nasiona kalarepy najlepiej kiełkują w temperaturze około 14 stopni Celsjusza. Kalarepę uprawia się z rozsady – siew do skrzynek lub doniczek.

Kiedy siać kalarepę

  • 20 luty – 31 marca (na zbiór wczesny) – sadzenie w gruncie od 20 d0 30 kwietnia
  • 1-30 czerwca (na zbiór późny) – sadzenie w gruncie od 1 lipca do 15 sierpnia

Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Jak zrobić rozsadę kalarepy CZYTAJ TUTAJ

Rozsada kalarepy. Fot. Niepodlewam

Rozsada kalarepy. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 60-90 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, zapiekanki, na surowo

Do jedzenia nadaje się przede wszystkim zgrubiała, kulista część łodygi. Jadalne są także liście i ogonki liściowe, ale nie są tak delikatne w smaku, jak zgrubienia łodyg.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać i sadzić: szklarnia, tunel foliowy, warzywnik, donice

Kalarepa dobrze rośnie również w donicach np. na balkonie. Pojemniki muszą mieć pojemność co najmniej 10 l.

Kalarepa rosnąca w donicy. Fot. Niepodlewam

Kalarepa rosnąca w donicy. Fot. Niepodlewam

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Kalarepa najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku albo dużej dawce kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Kalarepa lubi mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Korzeni się dość płytko lecz mocno.

Nawożenie: nie ma potrzeby w uprawie amatorskiej

Podstawą nawożenia kalarepy jest dobre przygotowanie ziemi przed sadzeniem.

Korzenie kalarepy. Fot. Niepodlewam

Korzenie kalarepy. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: dobra

Kalarepa bardzo dobrze znosi mróz do minus 5 stopni Celsjusza.

Choroby i szkodniki: odporny

Największym problemem w uprawie kalarepy są szkodniki. Jest ich wiele: bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, mszyca kapuściana, pchełki ziemne, piętnówka kapustnica, śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek.

Z chorób najgroźniejsza jest kiła kapusty.

Kalarepa rośnie zdecydowanie zdrowiej, jeśli jest zmianowana. Nie powinna rosnąć w tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Poza tym kalarepy nie uprawia się po innych warzywach kapustnych, jak brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kapusta włoska.

Ciekawe odmiany kalarepy

  • Delikates Biała – biała
  • Gigant – biała
  • Wiedeńska Biała – biała
  • Vienna Purple – fioletowa
Przekrojona kalarepa Delikates Biały. Fot. Niepodlewam

Przekrojona kalarepa Delikates Biała. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • W Polsce kalarepy uprawia się od wieków. Najprawdopodobniej znano więcej odmian niż obecnie.
    Są z białemi, czerwonemi, i pstremi głowami” – pisał o kalarepach słynny botanik ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu, rozmnożeniu i zażyciu” w 1777 roku.
    Dawniej fioletowe kalarepy nazywano liliowymi i purpurowymi. Jednak najpopularniejsza była kalarepa Wiedeńska Biała.
Kalarepa Wiedeńska Biała. Fot. Niepodlewam

Kalarepa Wiedeńska Biała. Fot. Niepodlewam