Jarmuż Starbor – uprawa, smak, odporność

Ma smaczne, modrozielone liście. Jarmuż Starbor to odmiana odporna i mało wymagająca. Jest średnio wysoki.

Jarmuż Starbor to odmiana średnio wysoka. Ma modrozielone, mocno kędzierzawe liście. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea Starbor

Cechy: roślina dwuletnia

Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty jarmużu Starbor są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy.

Jarmużu Starbor nie warto uprawiać na nasiona. To kłopotliwe w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników, które są uciążliwym szkodnikiem jarmużu. Lepiej każdego roku kupować nasiona.

Rozmnażanie: nasiona

Jarmuż Starbor uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.

W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) jarmuż Starbor sadzi się na miejsca stałe.

Siew jarmużu – jak głęboko i kiedy

Zbiór: od jesieni do wiosny

Liście należy ścinać pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór zaczyna się od sierpnia (VIII).

Jarmuż Starbor ma smaczne liście oraz ogonki liściowe. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy

Jarmuż Starbor ma liście modrozielone. Liście są mocno karbowane, osadzone na długich ogonkach. Ich smak jest delikatny. Liście zbiera się całą zimę.

Stanowisko: słoneczne

W półcieniu i cieniu jarmuż Starbor rośnie słabo.

Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Jarmuż Starbor pięknie się prezentuje w dużej grupie i pojedynczo.

Modrozielony jarmuż Starbor tworzy ciekawe kompozycje z jarmużami w innych odcieniach liści, np, z zielonym jarmużem Halbhoher Gruner Krauser. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7

Jarmuż Starbor najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Źle rośnie i jest częściej atakowany przez choroby w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.

Podlewanie: umiarkowane

Jarmuż Starbor ma mocny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane muszą być rośliny młode oraz w czasie suszy.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym

Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Jarmuż Starbor jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Jest średnio wysoki, dlatego zimą bywa zasypywany przez śnieg. Trudno wtedy zbierać jego liście.

W donicach jarmuż Starbor może przemarzać. Najlepiej go zjeść do listopada (XI).

Jarmuż Starbor jest bardzo odporny na mróz. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie należy przysypać ziemią.

Warto wiedzieć

  • Jarmuż to warzywo uprawiane w Polsce od stuleci. Ma właściwości antynowotworowe (zawiera sulforafan). W jego składzie są też m.in. żelazo, wapń i witaminy.