Jarmuż Kapral – uprawa, smak, odporność

To odmiana niska, o zielonych liściach. Jarmuż Kapral jest delikatny w smaku. Nadaje się do sadzenia w ogrodzie i donicach na balkonie.

Jarmuż Kapral to odmiana niska. Ma liście delikatne w smaku. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassiea oleracea Kapral

Cechy: roślina dwuletnia

Wysokość: 50 cm (odmiana karłowa)

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty jarmużu są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy (po zimie).

Uprawa jarmużu na nasiona jest kłopotliwa w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników. Lepiej co roku kupować nasiona.

Rozmnażanie: z nasion

Jarmuż Kapral uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.
W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) sadzi się na miejsca stałe.

Nasiona jarmużu Kapral. Fot. Niepodlewam

Siew jarmużu – jak głęboko i kiedy

Zbiór: od jesieni do wiosny

Liście ścina się pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór można zacząć już od sierpnia (VIII).

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy

Jarmuż Kapral ma liście mocno karbowane, zielone. Są delikatne w smaku także na surowo. Można je zbierać całą zimę. Przemrożone liście nadają się np. do zapiekania i duszenia.

Liście jarmużu ścina się razem z ogonkami, tuż przy łodydze.

Liść jarmużu Kapral. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

W półcieniu i cieniu jarmuż Kapral rośnie słabo.

Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna), w donicach na balkonie

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7

Jarmuż Kapral najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Słabo rośnie i choruje w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.

Podlewanie: umiarkowane

Jarmuż Kapral ma silny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane powinny być tylko rośliny młode oraz w czasie suszy.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym

Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Jarmuż Kapral jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Z powodu małej wysokości zimą zasypuje go większy śnieg. Trudno wtedy zbierać liście.

W donicach jarmuż Kapral może przemarzać. Jeśli jest tak uprawiany, najlepiej go zjeść najpóźniej do grudnia (XII).

Jarmuż Kapral pod śniegiem. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie MUSZĄ być przysypane ziemią.

Gęsta, stara firanka skutecznie chroni jarmuż przed bielinkami. Wszystkie jej końce muszą być przysypane ziemią. Tylko wtedy ochrona jest skuteczna w 100%. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Jarmuż to warzywo zapobiegające nowotworem (zawiera sulforafan). W jego składzie są także m.in. żelazo, wapń i witaminy.
  • W Polsce od wieków uprawia się niskie i wysokie odmiany jarmużu. Wysokie odmiany osiągają nawet metr wysokości. Odmiany karłowe – jak jarmuż Kapral – są idealne do małych warzywniaków, na balkony, do sadzenia między kwiatami.

Jarmuż – uprawa i odporność