Jabłoń Reneta Weidnera – uprawa, odporność, zapylacze

Jej słodkie jabłka mają korzenny smak z orzechowo nutą. Jabłoń Reneta Weidnera to stara odmiana zimowa. Pochodzi z ogrodu niemieckiego młynarza.

Jabłoń Reneta Weidnera – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

 

Inne nazwy: Haffner’s Goldreinette, Reinette Weidner, Weidner’s Goldreinette, Weidnera

Pochodzenie: przed 1864 rokiem (Niemcy)

Dojrzewanie: listopad – marzec (XI-III)

To odmiana zimowa. Jabłka zrywa się zwykle w pierwszej połowie października (X). Do jedzenia nadają się dopiero od listopada (XI), po odleżeniu w chłodzie.

Owoce: duże i średniej wielkości (7-8 cm); okrągłe; po dojrzeniu żółte, ze smugowatym rumieńcem, z drobnymi plamkami; miąższ kremowy, soczysty, kruchy, słodki, korzenny, z nutą orzechową, smaczny; ładny zapach

Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast

Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Reneta Weidnera  jest mało wymagająca co do ziemi. Toleruje suchą glebę.

Stanowisko: słoneczne

Rośnie szybko. Owocuje obficie.

Odporność: bardzo dobra

Renety Weidnera rosną zdrowo. Nie potrzebują oprysków. Są odporne na mróz.

Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet, Minister von Hammerstein, Ontario

Ciekawostki

  • Nazwa Renety Weider upamiętnia jej pierwszego właściciela. Był nim młynarz Weidner z miejscowości Gerasmuhle w Niemczech. Jabłoń rosła w jego ogrodzie.

Prawdopodobnie Reneta Weidnera jest siewką jabłoni Reneta Orleańska. Jest od niej zdecydowanie mniej wymagająca.

  • W Polsce Renety Weidnera nigdy nie były popularne. Sadzono je głównie na przełomie XIX i XX wieku.

Chociaż Reneta Weidnera to odmiana odporna i niewymagająca, jest obecnie rzadka w Polsce. Młode drzewka można kupić np. w Niemczech. To odmiana kolekcjonerska.

Na publikację rysunku jabłoni Reneta Weidnera z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

 

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok

 

Jabłonie – najlepsze stare odmiany