Jabłoń Kosztela – bardzo stara, odporna odmiana

Jej jabłka stają się słodkie i kruche po odleżeniu w chłodzie. Jabłoń Kosztela jest odporna na mróz i choroby. To stara, polska odmiana, którą lubili król Jan III Sobieski i jego żona Marysieńka.

 

Jabłoń Kosztela - można ją dość często spotkać w starych ogrodach i sadach. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Kosztela – można ją dość często spotkać w starych ogrodach i sadach. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Kosztel, Kosztyla, Kosztylka, Wierzbówka Biała, Wierzbówka Zimowa

Termin zbioru: wrzesień-październik

Niektórzy jedzą Kosztele już wczesną jesienią. Jabłka są najlepsze po odleżeniu w chłodnym miejscu, zwłaszcza od października do grudnia (X-XII). Dobrze przechowywane mogą leżeć nawet do wiosny.

Jabłoń owocuje naprzemiennie: obficie i słabo.

Wygląd owoców: jasnozielone i żółtozielone, z drobnymi cętkami, czasem z lekkim rumieńcem; średniej wielkości

Trudne do zbioru i transportu, ponieważ łatwo się obtłukują i sinieją.

Kosztele są średniej wielkości. W słonecznych miejscahc są żółtozielone, z delikatnym rumieńcem. Fot. Niepodlewam

Kosztele są średniej wielkości. Owoce rosnące w słonecznych miejscach są żółtozielone, z delikatnym rumieńcem. Fot. Niepodlewam

Smak owoców: bardzo słodkie i średnio miękkie (po odleżeniu w chłodzie)

Tuż po zerwaniu z drzewa owoce Koszteli są twarde i nie najlepsze w smaku. Po przechowaniu nabierają charakterystycznego aromatu i smaku, których nie ma żadna inna odmiana jabłoni.

Zastosowanie: odmiana deserowa

To odmiana raczej nie polecana na przetwory. Można jednak używać Koszteli np. do ciast czy dodawać do racuchów albo przerabiać na sok. Jest świetna na suszenie. Ze względu na szybkie ciemnienie miąższu po przekrojeniu, trzeba ją kroić bardzo szybko.

Zapylacze: Boiken, Gloster, James Grieve, Wealthy

Wysokość: drzewo od niskiego po wysokie (w zależności od podkładki)

Kosztela rośnie szybko. W owocowanie wchodzi dość późno, nawet dopiero po 10 latach.

Kosztela tworzy szeroką koronę w kształcie stożka. Fot. Niepodlewam

Kosztela tworzy szeroką koronę w kształcie stożka. Fot. Niepodlewam

Gleba: Kosztela nie jest wymagająca; najlepsza jest ziemia ani za lekka, ani za ciężka o odczynie lekko kwaśnym (pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne lub półcień

Rozmnażanie: szczepienie

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Choroby: odmiana odporna

Kosztele rosną zdrową. Tak ładne liście mogą mieć nawet jeszcze na przełomie września i października. Fot. Niepodlewam

Kosztele rosną zdrowo. Tak ładne liście mogą mieć nawet jeszcze na przełomie września i października. Fot. Niepodlewam

Szkodniki: odmiana odporna

Kosztelę mogą atakować:

  • Bawełnica korówka
  • Mszyca jabłoniowa
  • Owocnica jabłkowa
  • Owocówka jabłkóweczka

Cięcie: wiosną

Ciekawostki

  • Kosztela była ulubioną odmianą jabłek królowej Marysieńki (1641-1716) oraz króla Jana III Sobieskiego (1629-1696). Uprawiono ją w ich ogrodzie przy Pałacu w Wilanowie koło Warszawy.
  • Za czasów króla Polski Jana III Sobieskiego odmianę tę nazywano Wierzbówka Biała. Pewnej jesieni plon był tak mały, że jabłka zmieściły się w jednym koszu. „Kosz tylko?” – miał powiedzieć król Sobieski. Od tego czasu odmianę zaczęto nazywać Kosztylką, a potem Kosztelą.
  • Prawdopodobnie Kosztelę wyhodowali zakonnicy około 1590 roku.
Jabłonie Kosztele są uprawiane w Polsce od ponad 400 lat. Fot. Niepodlewam

Jabłonie Kosztele są uprawiane w Polsce od ponad 400 lat. Fot. Niepodlewam

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ