Jabłoń Kardynalskie – uprawa, odporność, zapylacze

Jej jabłka są świetne do strudli, ale też na surowo. Jabłoń Kardynalskie jest wyjątkowo długowieczna. Rośnie zdrowo i obficie owocuje.

Jabłoń Kardynalskie – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta odmiana znana jest także w Polsce jako Kardynalska i Kardynał Moręgowaty.

Inne nazwy: Bürgerherrnapfel, Cardinal flambé, Comtoirapfel, Geflammter weisser Cardinal, Grosser Schlosserapfel, Kardynalska, Kardynał Moręgowaty, Meissner Gerstenapfel, Pleissner Rambour, Pleissner Sommer-Rambour, Ulmerapfel

Pochodzenie: przed 1800 rokiem (Niemcy lub Czechy)

Dojrzewanie: wrzesień-listopad (IX-XI)

Owoce: średniej wielkości i duże (średnica około 8-9 cm); okrągłe, lekko kanciaste; skórka gładka, tłustawa, żółta ze smugowatym rumieńcem; miąższ zielonkawobiały, delikatny, soczysty, kruchy; słaby zapach

Jabłka Kardynalskie są bardzo podobne do jabłek Grafsztynek Prawdziwy. Jak je odróżnić?

Kardynalskie „[…] różni się od niego tem, że jeden kant szerszy i znacznie wypuklejszy od innych przechodzi od kielicha do ogonka, psując symetrię owocu” – pisał w 1913 roku Edmund Jankowski (1849-1938), słynny polski pomolog.

Inne podobne jabłko, ale czerwone, to Kardynał Czerwony (nazywano je też Kardynał Płomienisty).

Przeznaczenie: przetwory, strudle, ciasta, owoce deserowe

Gleba: przeciętna, niezbyt piaszczysta, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Kardynalskie jest niewybredna co do gleby. Jednak gdy rośnie na piasku jej jabłka zbyt wcześnie opadają.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Kardynalskie rośnie szybko. Drzewo osiąga duże rozmiary i jest długowieczne.

W owocowanie jabłoń Kardynalskie wchodzi wcześnie. Owocuje obficie.

Odporność: dobra

Jabłoń Kardynalskie rośnie zdrowo bez chemicznej ochrony. Problemem może być zbyt za wczesne opadanie jabłek, spowodowane słabą, piaszczystą ziemią.

Zapylacze: Boiken, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska

Ciekawostki

  • Na przełomie XIX i XX wieku Jabłoń Kardynalskie była często uprawiana na Śląsku. Lubili ją też m.in. Niemcy i Czesi. Jej jabłka były tradycyjnym składnikiem strudli.
  • Kardynalskie było polecane do uprawy na ziemiach polskich przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.
  • Jabłoń Kardynalskie jest obecnie rzadka. Młode drzewka można kupić m.in. w Polsce, ale też Niemczech.

 

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
*„Ogrody na piasku”, Edmund Jankowski, 1913 rok
*”Ogrodnik Polski”, 1881 rok

Publikacja rysunku z XIX wieku jabłoni Kardynalskie za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii