Jabłoń Golden Noble – uprawa, odporność, zapylacze

To stara odmiana. Jabłoń Golden Noble ma żółte jabłka. Jest niewymagająca. W Polsce jest znana także jako m.in. Złota Szlachetna i Złote Wety.

Jabłoń Golden Noble rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce kest znana także jako

Jabłoń Golden Noble – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Cytrynówka, Szlachetne, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety.

Inne nazwy: Carlisle Codlin, Cytrynówka, Edelapfel, Galben Nobil, Gelber Edelapfel, Gelber Scheibenapfel, Glasapfel, Glasrenette, Glow of the West, Golden Stanger, Goug`s Seedling, Lord Clyde, Noble, Plattapfel, Repers Fall, Rutlandshire Foundling, Scheibeapfel, Stanger, Szlachetna, Uslechtile Zlute, Waschsapfel, Zitronenapfel, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety

Uwaga: Jabłoń Golden Noble bywa nazywana w Polsce także Cytrynówka. Pod tą nazwą znana jest także inna jabłoń – Cytrynówka (Cytrynowe Zimowe, Cytrynówka Zimowa), która ma owoce z rumieńcem.

Pochodzenie: przed 1820 rokiem (Wielka Brytania)

Jabłoń Golden Noble jest na pewno dużo starsza. W roku 1820 została odkryta w starym sadzie w Norfolk (wschodnia Wielka Brytania). Od razu stała się jedną ulubionych odmian Anglików.

Dojrzewanie: październik – styczeń (X-I)

Jabłka Golden Noble zbiera się w drugiej połowie września (IX). Najlepsze są pod odleżeniu w chłodzie. Dobrze się przechowują.

Owoce: średniej wielkości i duże (około 6-8 cm); prawie okrągłe; cytrynowożółte; skórka gładka; miąższ białożółty, soczysty, delikatny, słodki, lekko kwaskowaty i korzenny, smaczny

Przeznaczenie: na przetwory, dżemy, do ciast, strudli oraz do jedzenia surowo
Jabłoń Golden Noble to odmiana świetna zwłaszcza w kuchni.

Gleba: przeciętna lub słaba, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Golden Noble jest niewymagająca co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Golden Noble nie specjalnych wymagań co do stanowiska. Bardzo dobrze rośnie w otwartych ogrodach (narażonych na wiatr). Dawniej często sadzono ją wzdłuż dróg oraz w donicach. Rośnie silnie.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Golden Noble rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków ani okrywania na zimę.

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boskoop, Cellini, Charłamówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Renata Baumanna, Renata Landsberska

Warto wiedzieć

  • W Polsce jabłoń Golden Noble była sadzona głównie na przełomie XIX i XX wieku. Nigdy nie zdobyła wielkiej popularności. Jednak sadzona jest do dziś. W Polsce można kupić młode drzewka.
  • Jabłoń Golden Noble jest uprawiana w całej Europie, m.in. w Austrii, Czechach, Niemczech, Rumunii, Wielkiej Brytanii.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Na publikację rysunku jabłoni Golden Noble z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

Źródło:

  • Wiedza własna
  • “Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok
  • “Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • “Ogrodnik Polski”, 1881 rok