Jabłoń Gala – uprawa, odporność, zapylacze

Ma smaczne jabłka do jedzenia na surowo, przetwory, do suszenia. Jabłoń Gala plonuje bardzo obficie. Jest odporna na mróz i większość chorób.

Jabłoń Gala ma smaczne, ogólnoużytkowe owoce. Ładnie pachną z nutą wanilii. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Gala ma smaczne, ogólnoużytkowe owoce. Ładnie pachną z nutą wanilii. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: brak

Pochodzenie: około 1934 roku (Nowa Zelandia)

Dojrzewanie: październik – styczeń (X-I)

Jabłka Gala zbiera się w drugiej połowie września (IX). Do jedzenia na surowo są najlepsze po kilku tygodniach leżakowania w chłodzie. Od razu po zbiorze można jabłka Gala suszyć i używać np. do ciast.

W dobrym, profesjonalnym przechowaniu, jabłka Gala można trzymać nawet do wiosny następnego roku

Owoce: średniej wielkości (około 6-7 cm); okrągłe; żółto-czerwone; skórka gładka, półmatowa; miąższ kremowy, soczysty, kruchy, słodki, delikatny, chrupki; pachnące (zwłaszcza w pierwszych tygodniach po zbiorze) z aromatem wanilii

Skórka jabłka Gala. Fot. Niepodlewam

Skórka jabłka Gala. Fot. Niepodlewam

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, sałatek i suszenia

Jabłka Gala są ogólnoużytkowe – nadają się do wszystkiego.

Gleba: przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Gala jest niewymagająca co do ziemi. Jednak gdy rośnie w słabej ziemi, jej jabłka drobnieją.

Jeśli ziemia jest słaba, lepiej sadzić jabłoń Gala na podkładce M26. Gdy ziemia jest żyzna, polecane są podkładki P2 i M9.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Gala rośnie umiarkowanie szybko. Bardzo obficie owocuje, przez co jabłka drobnieją. Małe drzewka mogą się przewracać pod ciężarem owoców i łamać. Dlatego zaleca się przerzedzanie jej zawiązków.

Odporność: dobra

Jabłoń Gala dobrze znosi mróz do około minus 30 stopni Celsjusza. Gorzej reaguje na ekstremalne, długotrwałe upały powyżej 30 stopni Celsjusza. Kwitnie późno, dzięki czemu kwiaty jabłoni Gala rzadko przemarzają.

W uprawie amatorskiej nie wymaga chemicznych oprysków od chorób. Na większość chorób jest odporna.

Jabłoń Gala jest dość podatna na parcha jabłoni. Do zarażenia grzybem dochodzi, gdy wiosna jest deszczowa. Prostym sposobem zapobiegania parchowi jest wygrabianie liści jabłoni i wyrzucanie ich poza ogród.

Na przełomie lata i jesieni, gdy padają duże deszcze, jabłka mogą pękać. Podobnie może się dziać, jeśli zbyt późno zrywa się jabłka Gali. Najlepszy termin zbioru jabłek Gala to druga połowa września (IX).

Jabłoń Gala może być atakowana przez parcha. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Gala może być atakowana przez parcha. Fot. Niepodlewam

Zapylacze: Akane, Alwa, Braeburn, Cortland, Discovery, Elise, Empire, Fiesta, Flamenco, Fuji, Gloster, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, Królowa Renet, Ligol, Paulared, Pinova, Rajka, Red Delicious, Spartan, Szampion

Jabłoń Gala jest dobrym zapylaczem dla wielu innych odmian jabłoni.

Ciekawostki

  • Jabłoń Gala to krzyżówka odmian Golden Delicious oraz Kidd`s Orange Red. Obecnie jest jedną z najpopularniejszych na świecie.
  • Jabłoń Galę wyhodował ją James Hutton Kidd (1877-1945) – słynny ogrodnik nowozelandzki. Było to w latach 30. XX wieku. W Nowej Zelandii trwały wówczas badania nad różnymi odmianami owoców i warzyw. Poszukiwano roślin dobrze rosnących w tamtejszym klimacie i odpornych na nowozelandzkie szkodniki, a jednocześnie smacznych „jak w Anglii”. Jednym z najciekawszych odkryć była właśnie jabłoń Gala. Z lokalnej odmiany, stworzonej na potrzeby Nowej Zelandii, stała się odmianą światową, ale dopiero po około 50 latach.
  • Częste mutacje to jedna z cech jabłoni Gala. Dlatego pochodzi od niej wiele innych odmian, w tym polska Gala Natali (znaleziona koło Grójca).

 

O najlepszych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff