Jabłoń Cytrynówka – uprawa, odporność, zapylacze

To stara, rzadka odmiana. Jabłoń Cytrynówka jest odporna i niewymagająca. Nadaje się nawet do sadzenia w górach.

Jabłoń Cytrynówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce ta odmiana jest znana także jako Cytrynowe Zimowe i Cytrynówka Zimowa.

Inne nazwy: Cytrynowe Zimowe, Cytrynówka Zimowa, Reinette du Roi, Winter-Citronenapfel, Winterzitronenapfel

Uwaga! Pod nazwą Cytrynówka znana jest także stara odmiana Golden Noble. W Polsce Golden Noble bywa nazywane Złote Szlachetne.

Pochodzenie: 1795 rok lub wcześniej (Niemcy)

Dojrzewanie: grudzień – luty (XII-II)

Jabłka Cytrynówki zbiera się w październiku (X). Do jedzenia są najlepsze po kilku tygodniach leżakowania w chłodzie. W miarę dojrzewania skórka staje się koloru cytrynowego.

Owoce: średniej wielkości (około 6-7 cm); spłaszczone; skórka gładka, najpierw zielona, a potem – w miarę dojrzewania – cytrynowa z rumieńcem; miąższ kruchy, słodki, kwaskowaty; pachnące

Jabłka Cytrynówki są podobne do owoców bardzo starej odmiany Pepina Londyńska. Te odmiany są często mylone.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, na wino

Jabłka Cytrynówki są ogólnoużytkowe.

Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Cytrynówka jest niewymagająca co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Cytrynówka rośnie umiarkowanie szybko, ma szeroką koronę. Obficie owocuje. Nadaje się także do sadzenia w górach.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Cytrynówka bardzo dobrze znosi mróz. W uprawie amatorskiej nie potrzebuje chemicznych oprysków od chorób.

Zapylacze: Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Reneta Landsberska

Ciekawostki

  • Jabłoń Cytrynówka była najpopularniejsza w Polsce na początku XX wieku.
  • Obecnie jabłoń Cytrynówka jest rzadka w Polsce. Młode drzewka są dostępne np. w Niemczech, gdzie ta stara, odporna odmiana jest lubiana i ciągle sadzona.
  • Tuż przed II wojną światową młode drzewko jabłoni Cytrynówka kosztowało 2,75 zł.

 

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • „ Sadownictwo gospodarskie” Władysław Tyniecki, 1902 rok
  • „Szkółki Podzameckie Franciszka Hrabiego Zamoyskiego w Podzamczu”, 1937-1938 rok

Rysunek jabłoni Cytrynówka, wykonany w XIX wieku, został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii