Gruszo-pigwa Krasanka – uprawa, odporność, zapylacze

Często jest uważana za gruszę, ale to jej krzyżówka z pigwą. Gruszo-pigwa Krasanka ma duże, okrągłe owoce o nietypowym, pigwowym smaku.

Gruszo-pigwa Krasanka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. To krzyżówka gruszy i pigwy, ale najczęściej mówi się o niej grusza Krasanka. W Polsce jest znana również jako Pasówka Krasanka.

Gruszo-pigwa Krasanka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. To krzyżówka gruszy i pigwy, ale najczęściej mówi się o niej grusza Krasanka. W Polsce jest znana również jako Pasówka Krasanka.

Inne nazwy: Die Neue Crasanne, Edel-Crasanne, Neue Crasanne, Pasówka Krasanka, Passe Crasanne, Passe Crassane

Pochodzenie: połowa XIX wieku (Francja)

Gruszo-pigwę Krasanka wyhodował z nasiona ogrodnik Louis Boisbunel w Rouen we Francji. Nasionko powstało ze skrzyżowania gruszy z pigwą. Drzewo wydało pierwsze owoce około 1850 roku.

Dojrzewanie: styczeń-luty (I-II)

Gruszo-pigwa Krasanka to odmiana zimowa. Owoce zbiera się w październiku, ale są smaczne dopiero zimą po odleżeniu w chłodzie.

Owoce: duże (około 8 cm); mają kształt okrągły (prawie jak jabłka); skórka lekko szorstka, mocna, jasnożółta, z licznymi rdzawymi plamami; miąższ żółtobiały, bardzo soczysty, smaczny, miękki, korzenny, lekko cierpki

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast, sałatek, na nalewki

Gleba: przeciętna, ale lekko wilgotna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne

Gruszo-pigwa Krasanka lubi stanowiska osłonięte od wiatru. Nie powinna jednak rosnąć wciśnięta między inne drzewa, bo wtedy częściej choruje.

Drzewo osiąga średnie rozmiary.

Oporność: średnia

Ogólnie gruszo-pigwa Krasanka ma dość dobrą odporność, w tym na mróz. Jest jednak wrażliwa na zarazę ogniową. Chorobę wywołuje bakteria. Zaatakowane drzewo wygląda jak spalone. Zarazie ogniowej sprzyjają rosnące obok m.in. irga, jarzębina, ognik, pigwa, a także ciepła i wilgotna pogoda.

Z tego powodu we Francji – gdzie ta odmiana jest lubiana i uważana za przysmak – nie można sadzić Krasanki. Można jednak uprawiać drzewa już rosnące.

Zapylacze: Amanlisa, Bera Bosca, Bera Diela, Bonkreta Williamsa, Concorde, Diuszesa Wczesna, Duanna Zimowa, Esperena Pańska, Hardenpont Zimowa, Komisówka, Krzywka, Lipcówka Kolorowa, Lukasówka, Marszałkowska, Plebanka, Wienneńska, Winiówka Francuska, Żyfardka

Gruszo-pigwę Krasanka dobrze zapyla pyłek grusz. Brak danych, czy zapylać może także pyłek pigwy.

Ciekawostki

  • Owoce gruszo-pigwy Krasanka można kupić w krajach południowej Europy z charakterystycznymi koniuszkami ogonków pomalowanymi na czerwono. To tradycja – kiedyś uważano, że dzięki temu Krasanki dłużej zachowują świeżość. Obecnie to wyróżnik na sklepowych półkach.
  • Młode drzewko gruszo-pigwy Krasanka jest trudne do kupienia. To odmiana kolekcjonerska.

 

Źródło:
*wiedza własna
*„Ogrodnik Polski” z 1881 roku
*„Obstarten”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok
*„Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
*„Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Rysunek gruszo-pigwy Krasanka z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii