Grusza Hortensia – uprawa, odporność, zapylacze

Ma owoce tak duże jak grusza Faworytka, od której pochodzi. Grusza Hortensia owocuje obficie i co roku. Szybko rośnie.

Grusza Hortensia ma duże i bardzo duże owoce. Ich kształt przypomina jajko. Fot. Niepodlewam

Grusza Hortensia ma duże i bardzo duże owoce. Ich kształt przypomina jajko. Fot. Niepodlewam

Inna nazwa: Hortensja

Pochodzenie: przed 1996 rokiem (Niemcy)

Dojrzewanie: X-XII (październik-grudzień)

Gruszki Hortensja zbiera się w drugiej połowie września (IX). Do jedzenia są najlepsze po leżakowaniu. Przechowują się do grudnia (XII).

Owoce: duże i bardzo duże (długość około 10 cm); w kształcie jajka; skórka żółtozielona z rdzawoczerwonym rumieńcem, gładka; miąższ kremowy, bardzo soczysty i smaczny, delikatny, jędrny, słodki, delikatnie kwaskowaty

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast

Gruszki Hortensia zebrane wcześnie, na początku września (IX), można suszyć.

Gruszki Hortensia, gdy rosną w bardziej zacienionych miejscach, nie mają rumieńca. Fot. Niepodlewam

Gruszki Hortensia, gdy rosną w bardziej zacienionych miejscach, nie mają rumieńca. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)

Grusza Hortensia jest niewybredna co do żyzności ziemi, zwłaszcza gdy jest szczepiona na gruszy kaukaskiej. Jeżeli jest zaszczepiona na pigwie, lepiej rośnie w żyznej ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Grusza Hortensia rośnie szybko. Ma piramidalny kształt. Owocuje obficie i niezawodnie co roku.

Oporność: dość dobra

Grusza Hortensia ma odporność podobną jak Faworytka (od której pochodzi). Młode drzewka warto na zimę zabezpieczać na zimę, bo nie są w pełni odporne na mróz.

Grusza Hortensia jest mało wrażliwa na parcha, ale jest podatna na zarazę ogniową.

Grusza Hortensia rzadko jest atakowana przez parcha. Jest jednak podatna na zarazę ogniową. Fot. Niepodlewam

Grusza Hortensia rzadko jest atakowana przez parcha. Jest jednak podatna na zarazę ogniową. Fot. Niepodlewam

Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Konferencja, Paryżanka

Ciekawostki

  • Grusza Hortensia jest krzyżówką grusz Pstrągówka (z XVIII wieku; prawdopodobnie Niemcy) oraz Faworytka (około 1840 roku; USA). Została wyhodowana w Instytucie Sadownictwa w Dresden-Pilnitz. Grusza Pstrągówka jest obecnie rzadka w Polsce, ale sadzi się ją w Niemczech, gdzie jest lubiana. W Polsce zaś bardzo lubiana jest grusza Faworytka.