Grusza Bera Arcybiskupia – uprawa i odporność

Ma pyszne gruszki. Grusza Bera Arcybiskupia zaczyna dojrzewać pod koniec lata. To bardzo rzadka, stara odmiana z XIX wieku.

Grusza Bera Arcybiskupia to rzadka, stara odmiana. W Polsce jest znana także m.in. jako Arcybiskupia i Honsówka. Rys. Niepodlewam (na podstawie ilustracji z połowy XIX wieku)

Inne nazwy: Aerkebiskop Hons, Arcybiskup Hons, Arcybiskupia, Erzbischof Hons, Honsówka, Monseigner Hons, Monseigneur des Hons, Monseigneur Hons

Pochodzenie: przed 1856 rokiem (Francja)

Dojrzewanie: wrzesień – październik (IX-X)

Gruszki Bera Arcybiskupia dojrzewają pod koniec lata i na początku jesieni. Zbiera się je od połowy września (IX). Nie dojrzewają w tym samym czasie. Zbiera się je stopniowo przez kilka tygodni. Najlepsze do jedzenia na surowo są gruszki Arcybiskupie, które dojrzały na drzewie.

Owoce: małe i średniej wielkości; ładny kształt przypominający żarówki; skórka zielonożółta, szarawa, z mocnym, cynamonowym rumieńcem od słońca; skórka dość gruba i lekko szorstka; miąższ żółtobiały, bardzo soczysty, bardzo smaczny, słodki, delikatny

Przeznaczenie: owoce deserowe

Gruszki Arcybiskupie to jedna z najsmaczniejszych odmian późnoletnich.

Gleba: przeciętna lub żyzna

Stanowisko: słoneczne

Grusza Bera Arcybiskupia rośnie silnie, ma mocne gałęzie, ale nie osiąga dużych rozmiarów. Szybko zaczyna owocować. Rodzi bardzo dużo owoców.

Grusza Bera Arcybiskupia lubi mocne cięcie. Może być prowadzona w szpalerach oraz przy murach.

Odporność: dobra

Grusza Bera Arcybiskupia to obecnie bardzo rzadka odmiana. Tak o niej pisał „Ogrodnik Polski” w 1891 roku: „[…] mała, ale wyborna gruszka podłużna jasnooliwkowej barwy Arcybiskupia (Mouseigneur Hons) jest to prawdziwy przysmaczek. Drzewo nieduże, o koronie luźnej, trochę czułe (na mróz – dopisek Niepodlewam), rodzi wcześnie i bardzo obficie. Jak wszystkie niemal rdzawe gruszki (oprócz Baronne de Mello i szarych ber) napadowi grzybka nie podlega”.

Zapylacze: brak danych

Warto wiedzieć

  • Nazwa gruszy Bera Arcybiskupia upamiętnia biskupa z Troyes we Francji. Był nim Jacques-Louis-David de Seguin des Hons (1760-1843). Tak biskupa upamiętnili bracia Baltet – słynni ogrodnicy z Troyes. W ich szkółce grusza Bera Arcybiskupia była uprawiana od około 1860 roku. Niewykluczone, że właśnie z tej szkółki grusza Bera Arcybiskupia trafiła do Polski. Bracia Baltet cieszyli się dużym autorytetem wśród polskich ogrodników. Ze szkółki braci Baltet pochodziła grusza Baltetówka, nazwana na cześć ich ojca.
  • Grusza Bera Arcybiskupia pierwsze owoce wydała w 1856 roku. Zbierała pochlebne opinie. Dostała srebrny medal na wystawie ogrodniczej. Jednak w 1864 roku kongres pomologiczny we Francji nie zalecił uprawy gruszy Bera Arcybiskupia w tym kraju. Odmianą przestano się interesować na szerszą skalę i nigdy nie zdobyła popularności.
  • Grusza Bera Arcybiskupia była uprawiana pod koniec XIX wieku m.in. w Danii, Francji, Niemczech, Polsce, USA.
  • Obecnie w Polsce grusza Bera Arcybiskupia jest bardzo rzadka. Można ją kupić np. w Niemczech.

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Ogrodnik Polski”, 1891 i 1893 rok
  • „Haandbog dansk Pomologi”, Hans Christian Bredsted, 1890 rok