Groch Walor – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana. Groch Walor nadaje się do wszelkich potraw. Dobrze znosi wiosenne przymrozki. Najlepiej go siać od 1 marca do 15 kwietnia.

Groch Walor to smaczna, ogólnoużytkowa odmiana. Fot. Niepodlewam

Groch Walor to smaczna, ogólnoużytkowa odmiana. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Groch siewny łuskowy Walor, Groch zwyczajny Walor, Pisum sativum Walor

Cechy: roślina jednoroczna

Groch Walor uprawia się dla strąków i nasion. Jego korzenie grochu wiążą azot z powietrza.

Wysokość: 90 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu grochu Walor:

  • Marzec
  • Kwiecień – do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Groch Walor warto siać jak najwcześniej. Dzięki temu jest mniej narażony na atak szkodników. Dobrze znosi wiosenne przymrozki.

Nasiona grochu Walor. Fot.Niepodlewam

Nasiona grochu Walor. Fot.Niepodlewam

Głębokość siewu: 4 cm

Groch Walor kiełkuje w temperaturze od 1-2 stopni Celsjusza (gleby).

Więcej kiedy i jak siać groch CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: na zielone strąki i nasiona – po około 70 dniach od siewu, na ziarno suche – około 90 dni

Strąki grochu Walor mają po około 8 cm długości. W każdym jest po 6-8 nasion.

Zastosowanie: zupa grochowa, dania duszone, sałatki, konserwy, mrożonki

Groch Walor jest smaczny zarówno w postaci nasion, jak i zielonych strąków. Nasiona są słodkie, duże. Strąki po ugotowaniu są chrupkie, zachowują naturalny kolor.

Stanowisko: słoneczne

O uprawie współrzędnej grochu CZYTAJ TUTAJ

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice (duże)

Kwiaty grochu Walor są białe. Fot. Niepodlewam

Kwiaty grochu Walor są białe. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna, piaszczysta, najlepiej z dodatkiem próchnicy i gliny; odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5)

Groch Walor najlepiej rośnie w ziemi z dodatkiem kompostu. Uwaga! Kompost nie może być nie całkiem rozłożony bo jego zapach zwabia śmietkę kiełkówkę – groźnego szkodnika grochu, który niszczy kiełkujący groch.

Do ziemi pod groch (lub wcześniej do kompostu) można też dodać trochę popiołu ze spalonego drewna.

Groch Walor można też siać w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem (najlepszy jest słomiasty koński oraz krowi).

Podlewanie: umiarkowane

Groch Walor nie lubi stojących kałuż. Najwięcej wody wymaga w czasie kiełkowania i kwitnienia.

Jeśli zimą było dużo śniegu, zwykle ziemia jest wystarczająco wilgotna, groch rzadko potrzebuje podlewania.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Groch Walor lubi chłodną, lekko wilgotną wiosnę, bez dużego mrozu. Małe przymrozki mu nie szkodzą.

Choroby i szkodniki: średnio odporny

Groch Walor atakuje dużo chorób i szkodników. Jednak większości można zapobiegać bez chemicznych oprysków.

Warto zmianować groch, czyli siać w tym samym miejscu nie częściej niż co 3-4 lata) oraz siać wiosną jak najwcześniej (nie później niż 15 kwietnia).

Prosta pułapka na szkodniki to żółte tablice lepowe. Wiesza się jest w pobliżu grochu.

Uciążliwe choroby grochu to fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), mączniak prawdziwy grochy, mączniak rzekomy grochu, zgorzel korzeni i podstawy pędu.

Ze szkodników groch często atakują: miniarka szklarniówka (miniarka grochowa), mszyce, oprzędziki, pachówka strąkóweczka, strąkowiec grochowy.

Wężowe ślady na liściach grochu Walor to ślady żerowania miniarki. Fot. Niepodlewam

Wężowe ślady na liściach grochu Walor to ślady żerowania miniarki. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Groch Walor to polska odmiana. Wyhodowany został pod koniec XX wieku.