Groch – uprawa i wymagania

Lubi chłód i nie boi się przymrozków. Groch najlepiej siać do połowy kwietnia. Wtedy zdrowiej rośnie i rzadziej jest atakowany przez szkodniki.

Groch jest łatwiejszy w uprawie, jeśli jest siany jak najwcześniej. Fot. Niepodlewam

Groch jest łatwiejszy w uprawie, jeśli jest siany jak najwcześniej. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Groch zwyczajny, Pisum sativum

Cechy: roślina jednoroczna

Groch uprawia się dla strąków i nasion. Korzenie grochu wiążą azot z powietrza. Dlatego po zbiorze plonu warto je zostawić w ziemi albo wrzucić do kompostownika, by wzbogaciły glebę w ogrodzie.

Wysokość: 70-200 cm

Groch ma odmiany karłowe i wysokie.

Rozmnażanie: nasiona

Odmiany grochu do uprawy w ogrodzie najczęściej mają nasiona żółte, zaś pastewne – brązowe (zdarzają się jednak wyjątki).

Nasiona grochu. Fot. Niepodlewam

Nasiona grochu. Fot. Niepodlewam

Termin siewu grochu:

  • Marzec
  • Kwiecień – najlepiej do 15 dnia tego miesiąca

Wczesny siew chroni groch przed szkodnikami. Jest wtedy zdrowszy i bardziej dorodny. Idealna pogoda dla grochu to wiosna chłodna, wilgotna, bez większych przymrozków.

Głębokość siewu: 4 cm

Groch kiełkuje w temperaturze od 1-2 stopni Celsjusza (gleby). Jednak wtedy trwa to długo. Jeśli temperatura wynosi co najmniej 12 stopni Celsjusza, pierwsze zielone listki pojawiają się po 5-10 dniach. Dobrze znosi wiosenne przymrozki.

Więcej kiedy i jak siać groch CZYTAJ TUTAJ

Groch sieje się przy podporach. Fot. Niepodlewam

Groch sieje się przy podporach. Fot. Niepodlewam

Zbiór: na zielone strąki i nasiona – po 50-80 dniach od siewu, na ziarno suche – 90-120 dni

Zastosowanie: zupa grochowa, dania duszone, sałatki, konserwy, mrożonki

Groch jest popularny w polskiej kuchni. Do dań dodaje się strąki i nasiona grochu niedojrzałe (zielone) oraz nasiona wysuszone. Groch jest bardzo smaczny zarówno na surowo, jak i gotowany, konserwowany oraz duszony. Zawiera dużo białka i błonnika.

Stanowisko: słoneczne

Groch nie powinien być siany obok roślin z rodziny jaskrowatych oraz cebulowych, bo słabiej obok nich rośnie. To np. cebula, czosnek, orlik, por.

O uprawie współrzędnej grochu CZYTAJ TUTAJ

Żółte tablice lepowe skutecznie ograniczają liczbę szkodników na grochu. Fot. Niepodlewam

Żółte tablice lepowe skutecznie ograniczają liczbę szkodników na grochu. Fot. Niepodlewam

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice

Gleba: przeciętna, piaszczysta, z dodatkiem próchnicy i gliny; odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5)

Groch lubi ziemię z dodatkiem próchnicy, ale nie powinna być ona świeża, np. nie całkiem rozłożony kompost. Zapach ten bowiem zwabia śmietkę kiełkówkę – groźnego szkodnika grochu (niszczy kiełkujące rośliny).

Najlepiej groch rośnie w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem (zwłaszcza słomiastym). Polecane są nawóz koński i obornik krowi.

Ogólnie groch nie jest wymagający co do żyzności ziemi. Gleba nie może być jednak ani za sucha, ani za mokra. Groch źle rośnie w miejscach, gdzie tworzą się kałuże. Bardziej wymagające są odmiany grochu o kwiatach kolorowych (zwykle to odmiany pastewne), niż jasnych (białych lub żółtawych).

Kwitnący groch Walor. Fot. Niepodlewam

Kwitnący groch Walor. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Najwięcej wody groch potrzebuje w czasie kiełkowania oraz kwitnienia. Podczas zawiązywania strąków lepiej podlewać groch mniej niż za dużo. Nadmiar wody powoduje, że groch później plonuje oraz częściej choruje i jest bardziej atakowany przez szkodniki.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

W uprawie amatorskiej grochu wystarczy dobrze przygotować ziemię przed siewem. Nie musi być żyzna, ale NIE MOŻE być zbyt kwaśna. Warto dodać do ziemi trochę np. popiołu drzewnego z kominka, ogniska czy grilla.

Gdy ziemia jest za kwaśna, groch ma słabe korzenie i ginie.

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Groch lubi chłód. Gdy prognozowane są większe przymrozki, warto go przykryć, np. agrowłókniną, wiadrem plastikowym, pudełkiem tekturowym albo gazetami.

Wschodzący groch. Fot. Niepodlewam

Wschodzący groch. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: średnio odporny

Groch atakuje dużo chorób i szkodników. Większości można jednak w prosty sposób zapobiegać. Przede wszystkim trzeba zmianować groch (siać w tym samym miejscu nie częściej niż co 3-4 lata) oraz siać wiosną jak najwcześniej (najlepiej do 15 kwietnia).

Obok grochu warto wieszać żółte tablice lepowe. Wiele szkodników zwabia ta prosta pułapka.

Im później sieje się groch (po 15 kwietnia i w maju), tym trudniejsza jest uprawa i słabszy plon.

Uciążliwe choroby grochu to fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), mączniak prawdziwy grochy, mączniak rzekomy grochu, zgorzel korzeni i podstawy pędu.

Ze szkodników groch często atakują: miniarka szklarniówka (miniarka grochowa), mszyce, oprzędziki, pachówka strąkóweczka, strąkowiec grochowy.

Ślady żerowania miniarki szklarniówki. Fot. Niepodlewam

Ślady żerowania miniarki szklarniówki. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany grochu

  • Akord – wysokość 80 cm
  • Audit – wysokość 90 cm
  • Batuta – wysokość 90 cm
  • Boruta – wysokość 90 cm
  • Cysterski – wysokość 70 cm
  • Ezop – wysokość 90 cm
  • Mecenas – wysokość 90 cm
  • Medal – wysokość 90 cm
  • Telefon – wysokość 200 cm
  • Walor – wysokość 90 cm

Warto wiedzieć

  • Groch to jedno z najdłużej uprawianych i najbardziej popularnych warzyw na świecie. Prawdopodobnie jest znany od co najmniej 9.000 lat. Przed wiekami dostarczał ludziom białka (zamiast drogich mięsa, jajek czy mleka).
  • Jeszcze 100 lat temu odmiany grochu dzielono na tyczne oraz piechotne (karłowe, niskie).