Groch Sześciotygodniowy – uprawa, smak, odporność

W strąkach nawet po 10 nasion. Groch Sześciotygodniowy to stara polska odmiana typu łuskowego. Najlepsza jest na suche nasiona.

Groch Sześciotygodniowy to stara polska odmiana. Wcześnie plonuje. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Groch 6-tygodniowy, Groch siewny łuskowy Sześciotygodniowy, Groch Sześciotygodniowy, Groch łuskowy Sześciotygodniowy, Groch zwyczajny Sześciotygodniowy, Pisum sativum Sześciotygodniowy

Cechy: roślina jednoroczna

Groszek Sześciotygodniowy uprawia się na zielone strąki (tylko bardzo młode, bo starsze włóknieją) oraz suche nasiona. Jego korzenie wiążą azot z powietrza i użyźniają ziemię.

Wysokość: około 100 cm

To niska odmiana.

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu grochu Sześciotygodniowego:

  • Marzec
  • Kwiecień – do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Nie należy siać grochu po 15 kwietnia. Wtedy zdecydowanie gorzej plonuje. Jest częściej atakowany przez szkodniki.

Głębokość siewu: 4 cm

Nasiona grochu kiełkują w temperaturze od 1-2 stopni Celsjusza (gleby).

Więcej o siewie grochu CZYTAJ TUTAJ

Zastosowanie: na surowo (tylko bardzo młode strąki), na suche nasiona

Groch Sześciotygodniowy jest średnio słodki, smaczny. Świeże strąki i nasiona mają delikatny zapach groszkowy. Nie zmieniają koloru podczas gotowania.

Nasiona są średniej wielkości. Strąki mają po około 8 cm długości.W strąku jest ich często do 10 sztuk. W miarę dojrzewania strąki szybko włóknieją, a nasiona stają się mączyste. To odmiana średnio plenna.

Tylko bardzo młode zielone strąki grochu Sześciotygodniowego nadają się do jedzenia np. w daniach duszonych. Szybko stają się włókniste. To łuskowa odmiana, najlepsza na suche ziarno. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

O uprawie współrzędnej grochu CZYTAJ TUTAJ

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice (duże)

Gleba: przeciętna, piaszczysta, najlepiej z dodatkiem próchnicy i gliny; odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5)

Groszek Sześciotygodniowy lubi ziemię z kompostem. Nie może to być kompost świeży ani nie w pełni dojrzały, bo jego zapach zwabia śmietkę kiełkówkę – szkodnika niszczącego kiełkujący groch.

Groch Sześciotygodniowy najlepiej siać w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem (najlepszy jest słomiasty koński oraz krowi).

Podlewanie: umiarkowane

Najwięcej wody groch potrzebuje w czasie kiełkowania, a także kwitnienia. Słabo rośnie, a nawet zamiera w miejscach, gdzie zbiera się woda.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Kwiaty grochu Sześciotygodniowrgo są białe. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: średnio odporny

Groch, zwłaszcza siany późno (po 15 kwietnia), częściej jest atakowany przez szkodniki. To m.in. miniarka szklarniówka (miniarka grochowa), mszyce, oprzędziki, pachówka strąkóweczka, strąkowiec grochowy.

Uciążliwe choroby grochu to fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), mączniak prawdziwy grochy, mączniak rzekomy grochu, zgorzel korzeni i podstawy pędu.

Warto wiedzieć

  • Groszek Sześciotygodniowy to polska odmiana. Wyhodowany został przed 1955 rokiem.
  • Nazwa Sześciotygodniowy nawiązuje do terminu od siewu do zbioru. To wczesna odmiana.