Gatunki cisów – porównanie wymagań

 W polskich ogrodach uprawia się różne gatunki cisów. Trudno je odróżnić, bo tak są podobne. Wymaganiami też niewiele się różnią.

W ogrodach uprawia się różne gatunki cisów. Nadają się np. do strzyżenia w rozmaite figury oraz na żywopłoty. Fot. Niepodlewam

Tylko jeden gatunek cisu rośnie dziko w Polsce od wieków – to cis pospolity. Jego drewno było tak cenne, że groziło mu wyginięcie już w XV wieku. Dlatego król Władysław Jagiełło objął go ochroną.

Pozostałe gatunki cisów trafiły do Polski głównie w XIX i XX wieku. Bardzo ciekawy gatunek to cis pośredni, który nie pochodzi z konkretnego miejsca na świecie. Jest bowiem krzyżówką cisa pospolitegocisa japońskiego. Wiele jego odmian wyhodowano również w Polsce, np. Krzysztof. Profesor Gorczyński, Wojtek.

Prawie wszystkie gatunki cisów mają dużo odmian. Różnią się wielkością i kolorem igieł. Ogólnie gatunki cisów są bardzo podobne do siebie. Mają też podobne wymagania, ale nie identyczne.

Cis japoński

Inna nazwa: Taxus cuspidata
Pochodzenie: Azja

Wysokość: 1-5 m (w zależności od odmiany)
Gleba: żyzna lecz tolerują przeciętną; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: mało
Stanowisko: słońce, półcień, cień
Wytrzymałość na mróz: doskonała

Cis japoński. Na zdjęciu jest odmiana Capitata. Fot. Niepodlewam

Cis japoński. Na zdjęciu jest odmiana Capitata. Fot. Niepodlewam


Cis kanadyjski

Inna nazwa: Taxus canadensis
Pochodzenie: Ameryka Północna

Wysokość: do 2,5 m
Gleba: żyzna lecz tolerują przeciętną; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: mało
Stanowisko: półcień; toleruje cień i słońce
Wytrzymałość na mróz: doskonała


Cis krótkolistny

Inna nazwa: Taxus brevifolia
Pochodzenie: Ameryka Północna

Wysokość: do 20 m
Gleba: żyzna lecz tolerują przeciętną; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: mało
Stanowisko: półcień; toleruje cień i słońce
Wytrzymałość na mróz: doskonała


Cis pospolity

Inna nazwa: Taxus baccata
Pochodzenie: Europa, Azja

Uwaga! Cis pospolity to jedyny gatunek cisów, który rośnie dziko w Polsce, ale jest rzadki. Już w XV wieku został objęty ochroną.

Wysokość: 1-15 m (w zależności od odmiany)
Gleba: żyzna lecz tolerują przeciętną; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: umiarkowane
Stanowisko: półcień; toleruje cień i słońce
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Cis pospolity. Na zdjęciu jest odmiana Elegantissima. Fot. Niepodlewam

Cis pospolity. Na zdjęciu jest odmiana Elegantissima. Fot. Niepodlewam


Cis pośredni

Inna nazwa: Taxus media
Pochodzenie: krzyżówka cisa pospolitegocisa japońskiego

Wysokość: 1-4 m (w zależności od odmiany)
Gleba: żyzna lecz tolerują przeciętną; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: umiarkowane
Stanowisko: półcień; toleruje cień i słońce
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Cis pośredni. Na zdjęciu jest odmiana Hicksii. Fot. Niepodlewam

Cis pośredni. Na zdjęciu jest odmiana Hicksii. Fot. Niepodlewam


Warto wiedzieć

  • Prawie wszystkie cisy są albo żeńskie, albo męskie. Cisy żeńskie zawiązują czerwone nibyjagody, popularnie nazywane owocami.
Tylko cisy żeńskie zawiązuje czerwone nibyjagody, zwane popularnie owocami. Fot. Niepodlewam

Tylko cisy żeńskie zawiązuje czerwone nibyjagody, zwane popularnie owocami. Fot. Niepodlewam

O odmianach męskich cisów CZYTAJ TUTAJ