Figa jadalna – uprawa, odporność, cięcie

Owocuje w polskim klimacie. Figa jadalna jest średnio trudna w uprawie. Może rosnąć w gruncie, donicy, szklarni, oranżerii.

Figa jadalna owocuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Figa jadalna owocuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Cechy: drzewko lub krzew owocowy i ozdobny

Figa jadalna nadaje się do uprawy w gruncie, donicach, szklarni, oranżerii.

Figa jadalna jest uprawiana w Polsce od wieków. Dawniej sadzono ją w figarniach (rodzajach szklarni) oraz w gruncie. Była uważana za cenny lek (np. na głuchotę) oraz kosmetyk na piękną cerę, a nie – jak obecnie – za bakalie. Z drewna figi robiono łyżki kucharskie. Najlepsi kucharze uważali, że mieszanie dań figową łyżką sprawia, że są smaczniejsze i szybciej gotowe.

Obecnie figi uprawia się głównie dla owoców. Są roślinami żeńskimi lub męskimi. Jadalne owoce zawiązują tylko żeńskie. Proces zapylania kwiatów figi jest skomplikowany. Niekoniecznie trzeba mieć dwie figi (żeńską i męską), by doczekać się owoców. Jest wiele odmian, które zawiązują owoce bez zapylenia (partenokarpicznie), także w polskim klimacie.

Inne nazwy: Drzewo figowe, Ficus carica, Figa, Figa karyjska, Figa owocowa, Figa pospolita, Figowiec jadalny, Figowiec pospolity, Figowiec właściwy

Pochodzenie: Europa, Azja

Figa jadalna to jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Uprawiana jest od tysięcy lat. To roślina biblijna.

Wysokość: 1-2 m

Szerokość: 0,5-1 m

Figa jadalna rośnie wolno.

Gałązka figi z owocami. Fot. Niepodlewam

Gałązka figi z owocami. Fot. Niepodlewam

Kwitnienie: maj – sierpień (V-VIII)

Kwiaty: bardzo niepozorne, trudne do zauważenia, bez wartości ozdobnej

Owoce: jadalne; małe i średniej wielkości (3-10 cm); skórka żółta, zielona, czerwona, fioletowa (w zależności od odmiany); miąższ różowy lub czerwony (w zależności od odmiany), słodki

Owoc figi to właściwie owocostan rzekomy powstały z kwiatostanu żeńskiego. Krzewy męskie zaś zawiązują tzw. kozie figi. Wyglądają jak niewyrośnięte owoce. Są puste w środku.

W polskim klimacie figa jadalna owocuje od lipca (VII) do mrozów. Problemem jest krótkie lato. Nie wszystkie owoce mogą zdążyć dojrzeć przed zimą, zwłaszcza na figach rosnących w gruncie.

Lepiej dojrzewają figi uprawiane w donicach i oranżeriach oraz nie nawożone zbyt obficie.

Figi można jeść na surowo oraz suszone. Owoce świeże źle się przechowują. Trzeba je szybko zjadać.

Stanowisko: słoneczne

Figa jadalna uwielbia słońce, zarówno w gruncie, szklarni, oranżerii, na parapecie. Figi doniczkowe powinny spędzać lato na zewnątrz, np. na tarasie.

Dodatkowo w gruncie trzeba ją sadzić od południa przy murach (bo nagrzewają się od słońca).

Figa uprawiana w donicy lubi spędzać lato na zewnątrz. Fot. Niepodlewam

Figa uprawiana w donicy lubi spędzać lato na zewnątrz. Fot. Niepodlewam

Ziemia: przeciętna, przepuszczalna; lekko kwaśna (pH 6-6,5)

Figa jadalna nie specjalnych wymagań co do ziemi. Toleruje także odczyn gleby bardziej kwaśny (do pH 5,5) oraz bardziej zasadowy (do pH 8).

Podlewanie: umiarkowane

Figa jadalna najwięcej wody potrzebuje od momentu wypuszczania liści wiosną do początku sierpnia (VIII). Nadmierne podlewanie późnym latem i jesienią sprawia, że figa jadalna zbyt intensywnie rośnie, wolniej drewnieje i jest słabo przygotowana do zimy. Nadmiar wody powoduje także wolniejsze dojrzewanie owoców.

Zimą figi rosnące w donicach i szklarniach podlewa się oszczędnie. Figi uprawiane w gruncie nie potrzebują zimą podlewania.

Nawożenie: od marca do 15 lipca (III-VII)

Figa jadalna nie potrzebuje obfitego nawożenia. Nadmiar nawozu i zbyt długie nawożenie powodują, że figi bujnie rosną lecz gorzej zimują i owocują.

Liść figowy. Fot. Niepodlewam

Liść figowy. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona, sadzonki, odkłady powietrzne

  • Ukorzenianie sadzonek – od marca do maja (III-V). Najłatwiej ukorzeniają się sadzonki z tzw. piętką.
  • Odkłady powietrzne – od marca do maja (III-V).

Jak zrobić okłady powietrzne CZYTAJ TUTAJ

  • Siew nasion – wysiew wiosną do skrzynek na parapecie lub w szklarni. Do siewu nadają się tylko nasiona ze świeżych owoców fig.

Cięcie: nie ma potrzeby

Figa jadalna nie potrzebuje przycinania. Wiosną ucina się tylko gałązki przemarznięte i suche.

Żywe, ścięte gałązki dodawano kiedyś do potraw, by szybciej się gotowały. „Mięso gotowane z gałązkami rozpływa się” – pisał Józef Rostafińskie w „Zielniku czarodziejskim” z 1893 roku.

Wytrzymałość na mróz: od braku po dobrą

Tylko niektóre odmiany fig są odporne na mróz i zimują w gruncie w polskim klimacie.

Młode figi posadzone w gruncie trzeba zawsze zabezpieczać przed mrozem. Bardziej odporne na mróz są figi starsze, zdrewniałe.

Więcej o zimowaniu fig w gruncie CZYTAJ TUTAJ

Figi w donicach powinny zimować w nieogrzewanym lub słabo ogrzewanym pomieszczeniu z oknem, np. piwnicy lub garażu.

Lepiej zimują figi o pędach zdrewniałych. Fot. Niepodlewam

Lepiej zimują figi o pędach zdrewniałych. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odporna

Figa jadalna rośnie zdrowo. Najtrudniejsze jest jej przezimowanie. W gruncie figi mogą przemarzać, a w domu – schnąć.

Ciekawostki

  • Figa jadalna ma mleczny sok, w którym znajduje się lateks. Może on uczulać. Dlatego np. uszczykiwanie pędów figi lepiej robić w rękawicach.
  • Z figą jadalną (Ficus carica) spokrewnionych jest wiele popularnych roślin doniczkowych. To m.in. figowiec benjamina (Ficus benjamina) oraz figowiec sprężysty (Ficus elastica).

Więcej ciekawostek o figach na blogu Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ