Fasola Goldmarie – uprawa, smak, odporność

To tyczna odmiana z żółtymi, płaskimi strąkami. Fasola Goldmarie to stara odmiana. Rośnie zdrowo i daje duży plon.

Fasola Goldmarie ma duże, płaskie,żółte strąki. To stara odmiana farmerów z USA lub Kanady. Fot. Niepodlewam

Fasola Goldmarie ma duże, płaskie,żółte strąki. To stara odmiana farmerów z USA lub Kanady. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Fasola Gold Marie, Fasola tyczna Goldmarie, Fasola tyczna szparagowa Goldmarie, Fasola zwyczajna Goldmare, Fasola zwykła tyczna Goldmarie, Phaseolus coccineus Goldmarie

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 200-300 cm

Szerokość: około 60 cm

Fasola Goldmarie to odmiana tyczna. Ma duże, żółte, płaskie strąki i białe kwiaty.

Zawiązuje tak wiele strąków, że ugina się pod ich ciężarem. Fasola Goldmarie musi mieć mocne podpory.

Fasolka Goldmarie jest odmianą tyczną, wysoką. Podpory dla niej muszą być mocne. Fot. Niepodlewam

Fasolka Goldmarie jest odmianą tyczną, wysoką. Podpory dla niej muszą być mocne. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Fasola Goldmarie wschodzi po 3-10 dniach, ale jeśli ziemia jest ciepła (co najmniej 15 stopni Celsjusza). Gdy ziemia jest zimna, wschodzenia nasion trwa dłużej.

Kiedy siać fasolę Goldmarie:

  • Maj – od 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec
  • Lipiec – tylko pierwszy tydzień

Uwaga! Fasola Goldmarie dobrze rośnie na stanowiskach np. po rzodkiewce, sałacie, wczesnych ziemniakach. Korzystniej jest siać ją do połowy czerwca (VI).

Więcej o siewie fasoli CZYTAJ TUTAJ

Głębokość siewu: 4-5 cm

Zbiór: lipiec – wrzesień (VII-IX)

Zastosowanie: do gotowania, dania duszone, wegetariańskie pasztety, sałatki, zupy

Fasola Goldmarie to odmiana uniwersalna. Nadaje się do uprawy na zielono – w postaci niedojrzałych strąków gotowanych czy duszonych w całości, oraz na suche ziarno. Strąki są duże, mięsiste, smaczne. Nie mają tendencji do zbyt szybkiego włóknienia.

Fasola Goldmarie to odmiana tyczna, wysoka i szybko rośnie. Można ją wykorzystać na zielone parawany w ogrodzie oraz na balkonie.

Nasiona fasola Goldmarie nie są duże. Fot. Niepodlewam

Nasiona fasola Goldmarie nie są duże. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Fasola Goldmarie źle rośnie w cieniu. Toleruje jedynie lekki półcień.

Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach, kratkach i ogrodzeniach, duże donice oraz skrzynki na balkonie

Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Fasola Goldmarie najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Lubi też kompost – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.

Fasola Goldamarie nie uda się w ziemi podmokłej i bardzo suchej.

Podlewanie: umiarkowane

Podlewania trzeba pilnować zwłaszcza podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków.

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Kwiaty fasoli Goldmarie są białe. Fot. Niepodlewam

Kwiaty fasoli Goldmarie są białe. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów

Fasola Goldmarie rośnie zdrowo. Plonuje niezawodnie i obficie.

Z chorób mogą ją atakować m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń, zaś szkodników – przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka.

Warto wiedzieć

  • Fasola Goldmarie to stara odmiana wyhodowana przez amerykańskich lub kanadyjskich farmerów. Jej dokładne pochodzenie nie jest znane. Była znana już na początku XX wieku.
  • Nazwę fasoli Goldmarie można przetłumaczyć jako „Złota Maria”.