Fasola Gazela – uprawa, smak, odporność

To tyczna, polska odmiana. Fasola Gazela ma smaczne, żółte, szerokie strąki, bez tendencji do włóknienia. Nadaje się także na suche nasiona.

Fasola Gazela to polska odmiana typu mamut. Ma długie, szerokie strąki. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Fasola Gazela, Fasola tyczna Gazela, Fasola tyczna szparagowa Gazela, Fasola zwyczajna Gazela, Fasola zwykła tyczna Gazela, Phaseolus coccineus Gazela

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 200-300 cm

Szerokość: około 60 cm

To odmiana tyczna typu mamut. Potrzebuje mocnych podpór. Obficie plonuje.

Ma duże, żółte, płaskie strąki o długości około 20 cm. Kwitnie na biało.

Rozmnażanie: nasiona

Fasola Gazela wschodzi po 3-10 dniach, jeżeli ziemia jest ciepła (co najmniej 15 stopni Celsjusza). Gdy ziemia jest zimna, wschodzenia nasion trwa dłużej.

Suche nasiona mają kolor brązowy. Są średniej wielkości.

Fasolę Gazelę sieje się od 15 maja do 7 lipca (V-VII).

Więcej o siewie fasoli CZYTAJ TUTAJ

Głębokość siewu: 4-5 cm

Nasiona fasoli Gazela. Fot. Niepodlewam

Zbiór: lipiec – wrzesień (VII-IX)

Zastosowanie: do gotowania, dania duszone, wegetariańskie pasztety, sałatki, zupy, na suche nasiona

Fasola Gazela to odmiana uniwersalna. Nadaje się do uprawy na zielono – w postaci niedojrzałych strąków gotowanych czy duszonych w całości, ale także na suche ziarno.

Strąki są duże, mięsiste, bardzo smaczne. Nie mają tendencji do włóknienia.

Nadaje się na zielone parawany w ogrodzie oraz na balkonie. Szybko rośnie.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach, ogrodzeniach, kratkach, w dużych donicach oraz skrzynkach na balkonie

Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Lubi też kompost – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.

Źle rośnie w ziemi podmokłej i bardzo suchej.

Podlewanie: umiarkowane

Najwięcej wody potrzebuje podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków.

Fasolka Gazela to tyczna odmiana. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów

Gazela ogólnie rośnie zdrowo.

Z chorób mogą ją atakować m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń, zaś szkodników – przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka.

Warto wiedzieć

  • Fasola Gazela to polska odmiana sprzed 2002 roku.