Endywia Curlesi – uprawa, smak, odporność

Ma mocno kędzierzawe liście. Endywia Curlesi to odmiana niewymagająca i odporna na mróz. Tworzy główkie średniej wielkości albo duże.

Endywia Curlesi wyróżnia się mocno fryzowanym liśćmi. Jej główki przypominają pompony. Fot. Niepodleam

Inne nazwy: Cichorium endivia Curlesi, Cykoria endywia Curlesi, Szczerbak Curlesi

To odmiana typu kędzierzawa (fryzowana).

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: około 20 cm

Szerokość: około 20 cm

Endywie Curlesi tworzą średniej wielkości lub duże rozety liściowe, przypominające ppmpony.

Liście można obrywać pojedynczo albo wyrywać całe rośliny w korzeniami.

Rozmnażanie: nasiona

Jeśli dzień jest długi, endywia zakwita. Dlatego należy przestrzegać terminów siewu.

Endywię można  siać od razu do gruntu lub z rozsady:

  • Siew do gruntu – 1-31 marca (III) oraz od 25 czerwca (VI) do 31 lipca (VII).
  • Rozsada – 1-31 marca (III) oraz od 25 czerwca (VI) do 31 lipca (VII).

Siew endywii – jak głęboko i kiedy

Zbiór: maj (V) – z siewy wiosennego, od sierpnia (VIII) do mrozów – z siewu letniego

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

W smaku przypomina sałatę rzymską. Zewnętrzne liście są zielone, zaś środkowe – żółte. Wnętrze główki jest delikatniejsze w smaku.

To odmiana wyjątkowo dekoracyjna, z mocno kędzierzawymi liśćmi.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać i sadzić: warzywnik, donice

Gleba: przeciętna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Najlepiej rośnie w drugim roku po oborniku. Bardzo lubi stanowiska nawiezione kompostem.

Nie należy siać endywii po cykorii oraz sałacie.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: do około minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odporna

To odmiana zdrowo rosnąca. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń.

Występowaniu chorób grzybowych sprzyjają nadmierne podlewanie oraz podmokła gleba.

Warto wiedzieć

  • Nazwę Curlesi można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Lokowana. Jej liście wyglądają bowiem tak, jakby miały loki.