Dynia Makaronowa Warszawska – uprawa, smak, odporność

Ma duże owoce i obficie plonuje. Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Świetnie smakuje m.in. w placuszkach, zapiekankach, zupach.

Dynia Makaronowa Warszawska ma duże, owalne owoce. Bardzo obficie plonuje. Fot. Niepodlewam

Dynia Makaronowa Warszawska ma duże, owalne owoce. Bardzo obficie plonuje. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Cucurbita pepo Makaronowa Warszawska, Dynia zwyczajna Makaronowa Warszawska

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 80-100 cm

Szerokość: około 100 cm

Dynia Makaronowa Warszawska ma kształt krzaka. Zajmuje dużo miejsca. Na jedną dynię trzeba przeznaczyć co najmniej metr kwadratowy powierzchni.

Liście są ciemnozielone.

Kwitnienie: czerwiec – wrzesień (VI-IX)

Dynia Makaronowa Warszawska ma kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie są żółte.

Młode dynie Makaronowe Warszawskie można jeść ze skórką. Fot. Niepodlewam

Młode dynie Makaronowe Warszawskie można jeść ze skórką. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Dynia Makaronowa Warszawska wschodzi po 7-10 dniach, ale jeśli ma ciepło (od 20 stopni Celsjusza).

Dynię Makaronowa Warszawska można siać na dwa sposoby:

  • Siew do gruntu – od 15 do 31 maja. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli blisko wzejdą dwa nasiona, słabszą dynię trzeba usunąć.
  • Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę trzeba usunąć. Rozsadę dyni wysadza się do gruntu w drugiej połowie maja lub na początku czerwca (V-VI).

Więcej o siewie dyni CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)

Dynia Makaronowa Warszawska owocuje bardzo obficie. Z jednej rośliny zbiera się dziesiątki kilogramów owoców. Przy dobrej pogodzie dynia Makaronowa Warszawska owocuje aż do pierwszych przymrozków. Dla 4-osobowej rodziny wystarczą 1-2 dynie Makaronowe Warszawskie w ogrodzie.

Owoce: duże; owalne; skórka jasnozielona w drobne cętki, żółta od strony ziemi; miąższ kremowy

Przekrojony owoc dyni Makaronowej Warszawskiej. Fot. Niepodlewam

Przekrojony owoc dyni Makaronowej Warszawskiej. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, zupy, ciasta; kwiaty można panierować i smażyć

Dynia Makaronowa Warszawska jest delikatna w smaku, bardzo smaczna. Młode owoce można jeść bez obierania ze skórki. Szczególnie pyszne są smażone placuszki z tej odmiany. Przypominają w smaku omlety.

Stanowisko: słoneczne; toleruje delikatny półcień

Gdzie siać i sadzić: warzywnik

Gleba: żyzna; pH 6-7

Dynia Makaronowa Warszawska najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Obornik można zastąpić kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. Ta odmiana jest żarłoczna.

Jeśli ziemia jest słaba, zawiązuje mniej owoców.

Liść dyni Makaronowej Warszawskiej. Fot. Niepodlewam

Liść dyni Makaronowej Warszawskiej. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Dynia Makaronowa Warszawska lubi lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Mocno się korzeni. Korzystnie ściółkować ją słomą.

Nawożenie: raz w tygodniu, od pojawienia się pierwszych owoców do końca lipca (VII)

Najlepsze są nawozy naturalne, np. gnojówki roślinne i zwierzęce.

Odporność na mróz: brak

Mimo braku odporności na mróz, dynia Makaronowa Warszawska potrafi przetrwać duży grad. Szybko się po nim regeneruje.

Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych

Dynia Makaronowa Warszawska rośnie zdrowo. Nie sprawia większych problemów.

W czasie dłuższej, deszczowej pogody owoce mogą gnić.

Ze szkodników dynię Makaronowa Warszawska może atakować przędziorek chmielowiec.

Dynia Makaronowa Warszawska rośnie bujnie i zdrowo. Fot. Niepodlewam

Dynia Makaronowa Warszawska rośnie bujnie i zdrowo. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 90. XX wieku.