Dynia makaronowa Pyza – uprawa, smak, odporność

Ma duże, żółte owoce. Dynia makaronowa Pyza plonuje bardzo obficie. Nadaje się m.in. na placki i zapiekanki. Miąższ mocno pachnie.

Dynia makaronowa Pyza w pełni dojrzała jest żółta. To polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Dynia makaronowa Pyza w pełni dojrzała jest żółta. To polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Cucurbita pepo makaronowa Pyza, Dynia zwyczajna makaronowa Pyza

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 80-100 cm

Długość: około 300 cm

Dynia makaronowa Pyza ma długie pędy, które wiją się po ziemi.

Liście są ciemnozielone.

Kwitnienie: czerwiec – wrzesień (VI-IX)

Dynia makaronowa Pyza ma oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie są żółte.

Pędy dyni makaronowej Pyza są długie, ścielą się po ziemi. Fot. Niepodlewam

Pędy dyni makaronowej Pyza są długie, ścielą się po ziemi. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Dynia makaronowa Pyza wschodzi już po 7-10 dniach, ale jeżeli ma ciepło (od 20 stopni Celsjusza).

Dynię makaronowa Pyzę można siać na dwa sposoby:

  • Siew do gruntu – od 15 do 31 maja. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli blisko wzejdą dwa nasiona, słabszą dynię należy usunąć;
  • Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę trzeba usunąć. Rozsadę dyni wysadza się do gruntu w drugiej połowie maja lub na początku czerwca (V-VI).

Więcej o siewie dyni CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)

Dynia makaronowa Pyza owocuje bardzo obficie. Jeden owoc ma kilka kilogramów. Na krzaku może ich być do 10 sztuk.

Do zawiązywania owoców dynię makaronową Pyza skłania obrywanie starszych sztuk. Jeśli się nie obrywa na bieżąco owoców, i czeka aż całkowicie dojrzeją, na krzaku rzadko jest więcej niż 3 sztuki.

Owoce: duże; owalne; skórka najpierw jasnozielona w drobne cętki, a w pełni dojrzałości żółta, a od strony ziemi kremowa; miąższ kremowy

Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, zupy, ciasta; kwiaty można panierować i smażyć

Dynia makaronowa Pyza jest bardzo smaczna. Miąższ ma mocny, apetyczny zapach.

Najsmaczniejsze są dynie makaronowe nie w pełni dojrzałe, zanim skórka stanie się żółta i bardzo twarda. Młodziutkie owoce można jeść razem ze skórką, Starsze, żółte owoce mają tak twardą skórę, że bardzo trudno przeciąć ją nożem.

Miąższ dyni makaronowej Pyza. Fot. Niepodlewam

Miąższ dyni makaronowej Pyza. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne; toleruje delikatny półcień

Gdzie siać i sadzić: warzywnik

Gleba: żyzna; pH 6-7

Dynia makaronowa Pyza najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Obornik można zastąpić kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. Ta odmiana jest żarłoczna.

Gdy ziemia jest słaba, zawiązuje mniej owoców.

Podlewanie: umiarkowane

Dynia makaronowa Pyza lubi lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Bardzo mocno się korzeni. Lubi ściółkowanie słomą.

Nawożenie: raz w tygodniu, od pojawienia się pierwszych owoców do końca lipca (VII)

Najlepsze są nawozy naturalne, np. gnojówki roślinne i zwierzęce.

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych

Dynia makaronowa Pyza rośnie zdrowo. Nie sprawia większych problemów.

Aby zapobiec chorobom grzybowym, warto ją ściółkować słomą. Owoce także korzystnie kłaść na słomie albo deseczkach, aby nie stykały się z mokrą ziemią.

Ze szkodników dynię makaronową Pyza może atakować przędziorek chmielowiec oraz mączlik szklarniowy.

Deseczka chroni dynię makaronową Pyza przed stykaniem się z mokrą ziemią i chorobami grzybowymi. Fot. Niepodlewam

Deseczka chroni dynię makaronową Pyza przed stykaniem się z mokrą ziemią i chorobami grzybowymi. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Dynia makaronowa Pyza to polska odmiana. Wyhodowano ją pod koniec XX wieku.
  • Nazwa Pyza nawiązuje tradycyjnego dania polskiego – klusek ziemniaczanych. Tak nazywa się także bohaterka książki „Wędrówki Pyzy” Hanny Januszewskiej (1905-1980). Powstały też filmy o Pyzie.