Czosnek – przepis na gnojówkę roślinną

To gnojówka do niszczenia połyśnicy marchwianki oraz ochrony przed chorobami grzybowymi. Potrzebne są tylko dwa składniki: czosnek i woda.

Na gnojówkę nadają się resztki czosnku, np. zielone pędy z ogławiania. Fot. Niepodlewam

Na gnojówkę nadają się resztki czosnku, np. zielone pędy z ogławiania. Fot. Niepodlewam

Termin przygotowania: maj (V), czerwiec (VI), lipiec (VII), sierpień (VIII)

Składniki

  • Czosnek – tyle, aby zajął luźno około ¼ wiaderka, np. zielone łodygi kwiatostanów, łuski z ząbków (z kuchni), korzenie, ząbki uszkodzone, niedojrzałe cebulki powietrzne, liście
  • Woda – może być np. z kranu, deszczówka, z mycia doniczek, owoców lub warzyw, ze stawu
Czosnek w ząbkach jest zbyt cenny, by przeznaczać go na gnojówkę. Można jednak wykorzystać korzenie i łuski z ząbków. Fot. Niepodlewam

Czosnek w ząbkach jest zbyt cenny, by przeznaczać go na gnojówkę. Można jednak wykorzystać korzenie i łuski z ząbków. Fot. Niepodlewam

Czas przygotowania

2-4 tygodnie (dłużej, jeśli temperatura na dworze jest niska)

Inne rośliny

Gnojówki roślinne świetnie sprawdzają się z pokrzywy, skrzypu, mniszka lekarskiego i wielu innych roślin. Nadają się m.in. do nawożenia. Kiedy, z czego, jak – proste i sprawdzone przepisy: Gnojówki Roślinne 14 Łatwych Przepisów

Jak zrobić

Ząbki zmiażdżyć, kwiatostany pociąć. Włożyć czosnek do wiaderka.

Zalać czosnek wodą tak, aby poziom wody był kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka. Odstawić wiaderko w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Po tygodniu czosnek zaczyna fermentować. Na powierzchni tworzą się bąbelki przypominające pianę (jest jej niewiele). Po kolejnych 2-3 dniach zamieszać ciecz patykiem. Gdy nowe bąbelki już się nie tworzą, gnojówka nadaje się do użytku.

Gotowa gnojówka z czosnku ma brunatny kolor. Nierozłożony czosnek to naturalne. Gnojówkę trzeba odcedzić. Reszki czosnku są doskonałe do kompostownika. Fot. Niepodlewam

Gotowa gnojówka z czosnku ma brunatny kolor. Nierozłożony, pływający w niej czosnek to naturalne. Gnojówkę trzeba odcedzić. Resztki czosnku są doskonałe do kompostownika. Fot. Niepodlewam

 

Stosowanie

  • Zapobieganie chorobom grzybowym – buraków, malin, pomidorów, poziomek, róż, truskawek, drzew i krzewów owocowych. Rośliny podlewa się tak, by nie moczyć liści (doglebowo). Gnojówka z czosnku powinna być rozcieńczona w proporcji 1:10 (jedna część gnojówki i 10 części wody).
  • Niszczenie połyśnicy marchwianki – podlewać profilaktycznie marchew bez rozcieńczenia, jak najbliżej korzeni. Najlepiej unikać moczenia liści.
  • Wzmocnienie roślin – gnojówka z czosnku zawiera pożyteczne mikroorganizmy. Wspomagają one procesy glebowe, np. tworzenie próchnicy. Dzięki temu rośliny rosną lepiej i są zdrowsze.
  • Przyśpieszanie kompostowania – resztki gnojówki z czosnku są bardzo dobrym dodatkiem do kompostu. Zawarte w niej mikroorganizmy przyśpieszają kompostowanie jak szczepionka, zwabiają też dżdżownice. Wrzucone na kompost resztki gnojówki najlepiej od razu przykryć np. chwastami.

Kompost można też podlewać gnojówką rozcieńczoną (dowolne proporcje) lub bez rozcieńczenia.

Czosnek w gnojówce wzmacnia m.in. truskawki. Są bardziej odporne na choroby grzybowe. Fot. Niepodlewam

Czosnek w gnojówce wzmacnia m.in. truskawki. Są bardziej odporne na choroby grzybowe. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Wiaderko z nastawioną gnojówką z czosnku można przykryć lub nie. W gnojówce nieprzykrytej prawie na pewno jaja złożą komary. Nie ma to wpływu na jakość i działanie gnojówki.
  • Gnojówka staje się dla komarów naturalną pułapką. Okres przekształcania się larw w dorosłe komary trwa bowiem 2-5 tygodni (w zależności od temperatury). To oznacza, że zostaną wylane i zniszczone razem z gnojówką.