Cukinia Goldena – uprawa, smak, odporność

Bardzo obficie owocuje. Cukinia Goldena ma żółte owoce jak duże maczugi. To smaczna odmiana, rozpływająca się podczas duszenia.

Cukinia Goldena ma żółte owoce. Obficie plonuje. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Cucurbita pepo Goldena, Dynia zwyczajna Goldena

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: około 60-90 cm

Szerokość: około 100 cm

Cukinia Goldena ma kształt krzaka. Przeciętnie na jedną roślinę należy przeznaczyć 1 metr kwadratowy powierzchni. Ma kwiaty męskie i żeńskie. Jej kwiaty są żółte.

Liście są ciemnozielone w srebrzyste, nieregularne plamy.

Kwitnienie: czerwiec – październik (VI-X)

Rozmnażanie: nasiona

Cukinia Goldena wschodzi po 7-10 dniach, ale jeśli jest ciepło. Nasiona cukinii kiełkują w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.

Nasiona cukinii Goldena. Fot. Niepodlewam

Cukinie Goldena można siać na dwa sposoby:

Siew do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli wzejdą dwa nasiona, słabszą cukinię należy usunąć.
Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę należy usunąć.

Rozsadę cukinii wysadza się do gruntu pomiędzy 20 maja a 20 czerwca (V-VI). Cukinię należy przesadzać ostrożnie z nienaruszoną bryłą ziemi, gdyż źle znosi przesadzanie.

Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)

Cukinia Goldena owocuje aż do pierwszego mrozu.

Owoce cukinii Goldena są duże, w kształcie maczugi. Skórka jest żółta, w pełni dojrzałości w odcieniu pomarańczowym.
Miąższ ma kolor jasnokremowy, a pod skórką – żółty.

Z krzaka zbiera się około 10-15 kg owoców. Cukinia Goldena owocuje obficie.

Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, leczo, sałatki, marynaty oraz na surowo (młode owoce); kwiaty można panierować i smażyć

Cukinia Goldena ma miąższ gruby, zwięzły, delikatny w smaku. Młode owoce nadają się do jedzenia razem ze skórką i niedojrzałymi nasionami. Nasion jest dużo.

Najsmaczniejsze są owoce ze skórką żółtą. Dojrzałe, prawie pomarańczowe owoce mają skórkę twardą i są trudne do krojenia.
W duszeniu cukinie Goldena szybko stają się miękkie, wręcz się rozpływają.

Przekrojone cukinie Goldena. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Cukinia Goldena w półcieniu słabo plonuje, a cieniu – wcale. Najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatru.

Gdzie siać i sadzić: warzywnik

Gleba: żyzna; pH 6-7

Cukinia Goldena najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Jeśli obornika nie było, warto zasilić ziemię kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. Jest żarłoczna.

Gdy ziemia jest słaba, osiąga mniejsze rozmiary i zawiązuje mało owoców.

Podlewanie: umiarkowane

Cukinia Goldena mieć lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Korzeni się średnio głęboko. Lubi ściółkowanie np. słomą.

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Cukinie Goldena rosną jak krzaki. Na jedną trzeba przeznaczyć przynajmniej metr kwadratowy powierzchni. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych

Cukinia Goldena rośnie zdrowo. Z chorób zagrażają jej mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy.

Ze szkodników cukinie Goldena może atakować przędziorek chmielowiec.

Warto wiedzieć

  • Nazwę Goldena można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Złota.