Bukszpan Green Velvet – uprawa i odporność

Nadaje się na kule, żywopłoty i zielone dywany. Bukszpan Green Velvet jest bardzo odporny na mróz. Ma liście jak zielony aksamit.

Bukszpan Green Velvet ma naturalny, kulisty pokrój. Dzięki przycinaniu można go kształtować w idealne kule. Fot. Niepodlewam

Bukszpan Green Velvet ma naturalny, kulisty pokrój. Dzięki przycinaniu można go kształtować w idealne kule. Fot. Niepodlewam

Cechy: krzew zimozielony

Inne nazwy: Bukszpan hybryda Green Velvet, Buxpan Green Velvet, Buxus Green Velvet, gryszpan Green Velvet

Wysokość: 1 m

Szerokość: 1 m

Bukszpan Green Velvet rośnie bardzo wolno. Ma kształt kolisty. Nadaje się do formowania w kule.

Wymiary i kształt bukszpanu Green Velvet można regulować cięciem. Znosi je świetnie.

Kwitnienie: kwiecień-czerwiec (IV-VI)

Kwitną tylko starsze bukszpany, w wieku co najmniej 10 lat.

Kwiaty: żółte, drobne

Bukszpan Green Velvet ma kwiaty niepozorne. Nie są dekoracyjne.

Zapach: niewyczuwalny

Owoce: bez wartości zdobnej

Liście: zielone

Zastosowanie: niskie żywopłoty, wysokie obwódki, kule, uprawa w donicach, zielone dywany

Dywan z bukszpanów Green Velvet przypomina zielony aksamit. Fot. Niepodlewam

Dywan z bukszpanów Green Velvet przypomina zielony aksamit. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne, półcień, cień

Bukszpan Green Velvet nie jest wybredny co do stanowiska. Najbardziej gęsty jest w miejscach słonecznych.

Gleba: przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Bukszpan Green Velvet źle rośnie w ziemi podmokłej i bardzo kwaśnej.

Podlewanie: umiarkowane

Bukszpan Green Velvet lubi być podlewany, ale bez przesady. Dobrze rośnie np. obok często podlewanych trawników. Znosi również lekkie przesuszenie.

Nawożenie: kwiecień – lipiec (IV-VII)

Bukszpan Green Velvet nie wymaga obfitego nawożenia. Wystarczą 1-2 dawki nawozu do krzewów ozdobnych z liści (zawierają większą dawkę azotu) według dawki na opakowaniu.

Ostatnie nawożenie powinno być wykonane najpóźniej do końca lipca (VII).

Rozmnażanie: sadzonki zdrewniałe

Najłatwiej bukszpany rozmnaża się z sadzonek, które mają tak zwane piętki. Można je ukorzeniać w gruncie albo skrzynkach. Sadzonki bukszpanów najlepiej ukorzeniają się w maju i czerwcu (V-VI) .

Cięcie: marzec – wrzesień (III-IX)

Bukszpan Green Velvet bardzo dobrze znosi cięcie. Cięcie najlepiej zrobić 3 razy w sezonie:

Pierwsze cięcie – w marcu (III). Nożycami ścina się wierzchołki pędów bukszpanów. Wraz z nimi likwiduje się groźnego szkodnika – miodówkę bukszpanową. Poprawia się także kształt bukszpanów.
Drugie cięcie – w czerwcu (VI). W tym czasie bukszpany strzyże się nożycami według wybranego kształtu.
Trzecie cięcie – na przełomie sierpnia i września (VIII-IX). W tym okresie wystarczy lekko skorygować kształt bukszpanów.

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Bukszpan Green Velvet doskonale znosi największe mrozy.

Czasami końce listków mogą zimą zasychać. To objaw zimowego przesuszenia. Pojawia się w czasie dużych mrozów bez śniegu. Dlatego bukszpany korzystnie jest ściółkować korą. Ściółka zapobiega wysychaniu gleby i zasychaniu liści.

Choroby i szkodniki: odporny

Bukszpan Green Velvet rośnie zdrowo. Najgroźniejszym jego szkodnikiem jest miodówka bukszpanowa.

Więcej o zwalczaniu miodówki bukszpanowej CZYTAJ TUTAJ

Dobrze znosi miejskie zanieczyszczenia, w tym smog.

Po suchej zimie bukszpan Green Velvet miewa podeschnięte listki. Szybko się jednak regeneruje. Fot. Niepodlewam

Po suchej zimie bukszpan Green Velvet miewa podeschnięte listki. Szybko się jednak regeneruje. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Bukszpan Green Velvet został wyhodowany w 1973 r. To krzyżówka (hybryda) dwóch gatunków bukszpanów. Jego rodzicami są bukszpan wieczniezielony (Buxus sempervirens) oraz bukszpan koreański (Buxus sinica).
  • Bukszpan Green Velvet pochodzi ze szkółki Sheridan Nursery w Kanadzie. W tej samej szkółce wyhodowano także m.in. bukszpany Green Gem oraz Green Mountain.
  • W 1997 r. bukszpan Green Velvet otrzymał Złoty Medal Pennsylvania Horticultural Society w USA.