Bazylia Red Rubin – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo ciemne, fioletowe liście. Bazylia Red Rubin pachnie mocno z nutami goździków i cynamonu. Dobrze smakuje.

Bazylia Red Rubin

Inne nazwy: bazylia czerwona Red Rubin, bazylia ogrodowa Red Rubin, bazylia purpurowa Red Rubin

Cechy: bylina, ale uprawiana w Polsce jako roślina jednoroczna

Ma wyjątkowo ciemne, fioletowe (purpurowe) liście i łodygę.

Jest krzyżówką popularnej bazylii pospolitej oraz rzadkiej, pochodzącej z Afryki, bazylii forskolei.

Może być uprawiana w gruncie (z rozsady) lub w donicach.

Wysokość: 70-75 cm

Kwitnienie: lipiec – sierpień (VII-VIII)

Ma różowe kwiaty. Są małe, zebrane w kwiatostany i pachnące,. Kwiaty pojawiają się po około 3,5 miesiącach od siewu. Są piękną dekoracją ogrodu lub balkonu.

Rozmnażanie: nasiona

Jest łatwa do rozmnożenia.

Nasiona sieje się w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek lub na rozsadniku. Może być też posiana później – aż do sierpnia (VIII). Jednak jest wtedy mniejsza.

Bazylię Red Rubin sieje się płytko (0,5-1 cm). Zdolność kiełkowania nasiona zachowują do 5 lat. Najlepiej kiełkują w temperaturze minimum 20 stopni Celsjusza.

Wykorzystanie: w kuchni – sałatki, przyprawa do dań mięsnych i deserów; w leczeniu – reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady ze zmiażdżonych liści łagodzą ukoszenia owadów; w ogrodzie i roślina ozdobna

Zapach jest bardzo ciekawy – czuć w nim nuty goździków i cynamonu.

Do jedzenia nadaje się prawie cała bazylia – oprócz korzeni. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze w smaku są świeże młode listki. Można je suszyć i mrozić.

Pachnie mocno. Cała roślina zawiera antocyjany. To naturalny barwnik, który sprawia, że rośliny mają ciemny kolor – od czerwonego po fioletowy.

Wspaniale wygląda na rabatach kwiatowych, zestawiona z roślinami w kontrastowych kolorach albo bazyliami w zielonym kolorze.

Bazylie Red Rubin wyróżnia wyjątkowo ciemny, fioletowy kolor liści. Kwiaty są różowe. Fot. Niepodlewam

Zbiór: maj – październik (V-X)

Bazylia Red Rubin nadaje się do użytku w postaci świeżej, mrożonej i suszonej. Jednak najlepiej smakuje świeża.

Stanowisko: słoneczne

Bazylie Red Rubin potrzebują bardzo dużo słońca. Nie blakną.

Jeśli są uprawiane w donicach, na lato najlepiej wynieść je na taras lub balkon.

Ziemia: żyzna; najlepiej kwaśna lub lekko kwaśna (pH 5,5-6,5)

Jest tolerancyjna co do ziemi. W słabszej ziemi jest jednak mniej dorodna.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)

Do nawożenia najlepiej stosować nawozów naturalnych, np. biohumus do ziół.

Odporność na mróz: do około 0 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odporna

Bazylia Red Rubin to zdrowo rosnąca odmiana. Jeśli choruje, to zwykle z braku światła albo nadmiernego podlewania.

Warto wiedzieć

  • Bazylia Red Rubin to odmiana wyhodowana z końca XX wieku. Pochodzi z Danii.
  • Nazwę Red Rubin można przetłumaczyć jako Czerwony Rubin.