Bazylia pospolita Dark Opal – uprawa, smak, odporność

Ma ciemne, fioletowe liście. Bazylia pospolita Dark Opal to jedna z najciemniejszych odmian. Pięknie pachnie i dobrze smakuje.

Bazylia pospolita Dark Opal ma bardzo ciemne, fioletowe liście. Fot. Niepodlewam

Bazylia pospolita Dark Opal ma bardzo ciemne, fioletowe liście. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: bazylia czerwona Dark Opal, bazylia ogrodowa Dark Opal, bazylia zwyczajna Dark Opal

Cechy: bylina, ale uprawiana w Polsce jako roślina jednoroczna

Bazylia pospolita Dark Opal to jedna z najciemniejszych odmian. Ma fioletowe (purpurowe) liście i łodygę.

Bazylia pospolita Dark Opal może być uprawiana w gruncie (z rozsady) lub w donicach. Jest odporna na przymrozki lecz ginie, gdy mróz jest duży.

Teoretycznie bazylię Dark Opal, rosnącą w donicy, można przechować przez zimę, np. w mieszkaniu. Jednak źle zimuje w ogrzewanych i słabo oświetlonych pomieszczeniach. Lepiej co roku rozmnażać ją z nasion, co jest łatwe.

Wysokość: około 50 cm

Kwitnienie: lipiec – sierpień (VII-VIII)

Bazylia pospolita Dark Opal ma kwiaty różowe. Są małe, zebrane w kwiatostany i pachnące (zapach jak całej rośliny). Kwiaty pojawiają się po około 3 miesiącach od siewu. Są dodatkową dekoracją bazylii Dark Opal.

kwiaty bazylii Dark Opal. Fot. Niepodlewam

Kwiaty bazylii Dark Opal. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Bazylia pospolita Dark Opal jest łatwa do rozmnożenia.

Nasiona sieje się w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek lub na rozsadniku. Bazylia pospolita Dark Opal może być też posiana później – aż do sierpnia (VIII). Tak późno siane bazylie są jednak mniejsze i nie zakwitają przed zimą.

Bazylię Dark Opal sieje się płytko (0,5-1 cm). Zdolność kiełkowania nasiona zachowują do 5 lat. Najlepiej kiełkują w temperaturze minimum 20 stopni Celsjusza.

Wykorzystanie: w kuchni – sałatki, przyprawa do dań z pomidorami, makaronem, serem, jajami; w leczeniu – reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady ze zmiażdżonych liści łagodzą ukoszenia owadów; w ogrodzie i roślina ozdobna

Do jedzenia nadaje się prawie cała bazylia Dark Opal – oprócz korzeni. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są bazylie młode. Zjadać można także kwiaty. Pod koniec lata najstarsze pędy bazylii drewnieją i stają się niejadalne.

Bazylia pospolita Dark Opal ma mocny zapach, dzięki któremu potrawy są bardzo aromatyczne. Cała roślina zawiera antocyjany. To naturalny barwnik, który sprawia, że rośliny mają ciemny kolor – od czerwonego fioletowy. Zawiera go także np. kapusta czerwona.

Bazylia pospolita Dark Opal pięknie wygląda na rabatach kwiatowych, zestawiona z roślinami w kontrastowych kolorach.

Zbiór: maj – październik (V-X)

Bazylia pospolita Dark Opal nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Jednak najlepsza w smaku jest świeża.

Do jedzenia są najlepsze świeże liście bazylii Dark Opal. Fot. Niepodlewam

Do jedzenia są najlepsze świeże liście bazylii Dark Opal. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Bazylia pospolita potrzebuje bardzo dużo słońca przez cały rok. Z tego powodu słabo rośnie na parapecie w mieszkaniu w jesienią i zimą, gdy słonecznych dni jest mało.

Jeśli bazylia pospolita jest uprawiana w donicy, na lato najlepiej ją wynieść na taras lub balkon.

Ziemia: żyzna; najlepiej kwaśna lub lekko kwaśna (pH 5,5-6,5)

Bazylia pospolita Dark Opal jest tolerancyjna co do ziemi. W słabszej ziemi też dobrze rośnie, ale jest mniej dorodna.

Podlewanie: umiarkowane

Latem bazylię Dark Opal trzeba podlewać codziennie, tak by ziemia była lekko wilgotna.

Jeśli bazylia pospolita Dark Opal zimuje w mieszkaniu, podlewania ogranicza się do minimum.

Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)

Do nawożenia bazylii Dark Opal najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.

Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odporna

Bazylia pospolita Dark Opal to zdrowo rosnąca odmiana. Jeśli choruje, to najczęściej z braku światła.

Warto wiedzieć

  • Bazylia pospolita Dark Opal to odmiana z lat 50. XX wieku. Wyhodowali ją John Searchuk i Joseph Lent z University of Connecticut w USA.